Мохсен Фахризадех, иранският ядрен учен, за чието убийство Ислямската република обвини Израел, беше малко известен преди смъртта си, но едно е сигурно: той беше важен, отбелязва "Франс прес".

Мъжът, за когото Израел твърди, че е бил баща на иранската програма за ядрени оръжия, беше достатъчно високопоставен, за да се срещне с върховния водач аятолах Али Хаменеи през януари 2019 г. както показват официални снимки, публикувани след смъртта му.

Иранският ядрен учен бил убит с израелско оръжие, управлявано със сателит

Иранският ядрен учен бил убит с израелско оръжие, управлявано със сателит

Ели Коен коментира, че не знаят кой е отговорен за убийството

За убийците си Фахризадех също беше достатъчно важен, за да бъде убит в петък при безцеремонно нападение на дневна светлина на главен път близо до столицата Техеран.

След смъртта му иранският военен министър Амир Хатами визира Фахризадех като негов заместник-министър и ръководител на Организацията на отбранителните иновации и изследвания на министерството.

И така, какво знаем за работата на 59-годишния ядрен учен, който носеше брада и очила?

Беше ли той високопоставеният учен, който "управляваше ядрената отбрана" и е свършил "обширна работа" в тази област, изиграл "значителна роля в иновациите в отбраната", както каза Хатами?

Светът трябвало да благодари на Израел за убийството на бащата на ядрената програма на Иран

Светът трябвало да благодари на Израел за убийството на бащата на ядрената програма на Иран

Израел щял да продължи да ограничава ядрените амбиции на Иран

Или той, както твърдеше израелският премиер Бенямин Нетаняху през април 2018 г., е бил ръководител на тайна програма за ядрени оръжия, чието съществуване Ислямската република винаги е отричала усилено?

Карим Саджадпур от американския мозъчен тръст Фондация "Карнеги за международен мир" заяви, че "вероятно ще са необходими месеци, ако не и години, за да оценим пълното въздействие на смъртта му. Тези, които наистина разбраха точната му ежедневна роля в ядрените дейности на Иран, не говорят, а онези, които говорят, не знаят", написа той в "Туитър".

Фахризадех беше определен в американските медии като "цел номер едно" на израелската специална служба "Мосад" и "мозъкът на иранската ядрена програма".

"Знаехме, че на няколко пъти е бил заплашван с убийство и че е бил следен", отбеляза Хатами.

Израел не коментира убийството на иранския учен

Израел не коментира убийството на иранския учен

Иран директно обвини Израел, но без да представи доказателства

Преди Нетаняху да говори за него, Фахризадех се появи в документ на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) през декември 2015 г.

МААЕ го заподозря, че от началото на 2000-те години е ръководил "дейности, предприети в подкрепа на евентуално военно измерение към ядрената програма (на Иран)", което агенцията на ООН каза, че е започнало в края на 1980-те години.

В доклада на МААЕ се посочва, че тези дейности са били реорганизирани под негово ръководство, по проект, наречен "АМАД", докато не е бил изоставен в края на 2003 г.

През март 2007 г. Фахризадех беше обект на санкции на Съвета за сигурност на ООН, заедно с други "лица, участващи в ядрени или балистични ракетни дейности" за Иран.

Сирия: Убийствотo на иранския ядрен учен е тероризъм

Сирия: Убийствотo на иранския ядрен учен е тероризъм

Настоява се за осъждане от международната общност

Резолюция 1747 на Съвета за сигурност го идентифицира като "високопоставен учен" на министерството на отбраната и "бивш ръководител на Центъра за физически изследвания".

В резолюцията се отбелязва, че базираната във Виена МААЕ "е поискала да го интервюира за дейностите на Центъра за физически изследвания през периода, през който той е бил ръководител, но Иран отказа".

Тези санкции бяха отменени след влизането в сила на ядреното споразумение през 2015 г. между Иран и шестте световни сили - постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН САЩ, Русия, Великобритания, Китай и Франция, както и Германия.

Но президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли едностранно от споразумението през 2018 г. и Вашингтон отново наложи свои собствени санкции на Фахризадех.

Убитият ирански ядрен физик участвал в разработването на балистични ракети

Убитият ирански ядрен физик участвал в разработването на балистични ракети

Фахризадех e петата жертва на нападение срещу ирански ядрени учени

Според вицепрезидента на Иран Али Акбар Салехи, който също така оглавява Иранската организация за атомна енергия, Фахризадех е имал докторска степен по "ядрена физика и инженерство" и е направил дисертацията си с Ферейдун Абаси-Давани, бивш ръководител на Иранската организация за атомна енергия, който сам оцеля при опит за покушение през 2010 година.

Абаси-Давани нарече убития учен "близък приятел", с когото е имал "34 години близко професионално сътрудничество", и каза, че те са се борили рамо до рамо на фронтовите линии по време на Иранско-иракската война в периода 1980-88.

Говорейки пред държавните медии Абаси-Давани отбеляза, че Фахризадех "работи във всички области, за да подкрепи ядрените дейности на страната", особено в обогатяването на уран.

Той го определи като "способен мениджър и престижен учен, който може да бъде издигнат до същия ранг като мъченика Солеймани в областта на науката и технологиите", имайки предвид висшия генерал Касем Солеймани, който беше убит при удар на САЩ с дрон през януари в Ирак.

"Работата му беше важна за него", каза вдовицата на Фахризадех по държавната телевизия няколко часа след покушението.

Аятолахът на Иран настоява за наказание за поръчителите на убийството на ядрения учен

Аятолахът на Иран настоява за наказание за поръчителите на убийството на ядрения учен

Работата му трябвало да бъде продължена