Светът трябва да благодари на Израел за убийството на бащата на програмата за ядрени оръжия на Иран Мохсен Фахризадех. Това обяви високопоставен официален представител на Израел пред американския вестник "Ню Йорк таймс", изтъквайки глобалната заплаха, която подобни оръжия биха представлявали.

Официалният представител на Израел, който в продължение на години е участвал в програмата за проследяване на Фахризадех и е говорил при условие да остане анонимен, е подчертал, че Израел ще продължи да действа за ограничаване на ядрените амбиции на Иран.

Ликвидираха шефа на ядрената програма на Иран
Обновена

Ликвидираха шефа на ядрената програма на Иран

Според Запада той е оглавявал опитите за създаване на ядрена бомба

Брус Ридел, бивш служител на ЦРУ, който също е говорил пред "Ню Йорк таймс", нарекъл предполагаемата израелска операция "безпрецедентна", като добавил, че тя не е показала "никакви признаци за ефективно противодействие от иранците".

Ридел, който понастоящем е старши сътрудник в Центъра за близкоизточна политика "Сабан" към Института "Брукингс", допълни, че Израел е инвестирал значителни ресурси на своите специални служби най-вече за Иран и че това отчасти е причината за успеха му.

Посредством ефективното използване на говорещите перфектно езика фарси сред населението си, Израел е създал мрежи от хора в Иран и бази за операции в съседна държава - като Азербайджан, твърди още Ридел.

Иран обвини Израел за убийството на ядрения учен

Иран обвини Израел за убийството на ядрения учен

Зариф не представи доказателства

Фактът, че Фахризадех е убит осем години след последното убийство, вменено на Израел, показвал, че "играта е в ход или предстои", изтъкна бившият служител на ЦРУ, като предупреди, че други действия може да са в процес на изработване.

Израел не потвърди официално участието си в нападението с бомба и престрелка в иранския град Абсард, близо до Техеран, в което Фахризадех беше убит.

Високопоставени ирански официални лица, включително външният министър Мохамед Джавад Зариф, настояха, че Израел вероятно стои зад атаката.

Аятолахът на Иран настоява за наказание за поръчителите на убийството на ядрения учен

Аятолахът на Иран настоява за наказание за поръчителите на убийството на ядрения учен

Работата му трябвало да бъде продължена

"Терористи убиха днес виден ирански учен. Това малодушие - със сериозни индикации за израелска роля - показва отчаяно подстрекателство към война на извършителите", написа Зариф в профила си в "Туитър" в петък.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ефективно подхрани слуховете, публикувайки видео в профилите си в социалните мрежи в петък, намеквайки, че "не може да разкаже всичко" за действията си в подкрепа на израелците през последната седмица.

Убитият ирански ядрен физик участвал в разработването на балистични ракети

Убитият ирански ядрен физик участвал в разработването на балистични ракети

Фахризадех e петата жертва на нападение срещу ирански ядрени учени