Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи настоя за "наказване" на онези, които стоят зад убийството на най-високопоставения ядрен учен на Ислямската република, като добави, че работата му трябва да бъде продължена, информира "Франс прес".

Той призова за "проследяване на това престъпление и със сигурност наказване на извършителите и отговорните лица и... продължаване на научните и технически усилия на този мъченик във всички области, в които е работил", се казва в изявление на официалния сайт на аятолаха.

Ликвидираха шефа на ядрената програма на Иран
Обновена

Ликвидираха шефа на ядрената програма на Иран

Според Запада той е оглавявал опитите за създаване на ядрена бомба

Хаменеи нарече Мохсен Фахризадех "престижен ядрен и военен учен" и заяви, че е "убит от криминални и жестоки наемници".

"Този ​​несравним учен даде своя скъп и ценен живот на Бог заради големите си и трайни научни усилия, а голямата награда за мъченичество е неговата божествена награда", добави той.

Фахризадех беше убит, след като беше тежко ранен, когато въоръжени са нападнали колата му и са участвали в престрелка с неховите телохранители край столицата Техеран вчера, както уточниха от военното министерство на Иран.

От ведомството казаха, че ученият, който е ръководил научноизследователската и иновационна организация на министерстерството, е починал, след като лекарите не са успели да го спасят.

Иран обвини Израел за убийството на ядрения учен

Иран обвини Израел за убийството на ядрения учен

Зариф не представи доказателства

Президентът на Иран Хасан Рохани по-рано обвини иранския враг Израел, че действа като "наемник" за САЩ и се опитва да създаде хаос с извършването на убийството.

"Иранската страна е по-умна, отколкото да попадне в капана на заговора, заложен от ционистите. Те мислят да създадат хаос, но трябва да знаят, че няма да успеят", каза Рохани в коментари, излъчени по телевизията.

Той се зарече, че Иран няма да "остави това престъпление без отговор" и щял да отмъсти "своевременно".