Франция, Германия и Великобритания трябва бързо да създадат пътна карта за връщане към изпълнение на ядрената сделка от страна на Иран и новата администрация на Джо Байдън. Това призовават водещи европейски дипломати, цитирани от "Гардиън".

Какво знаем за убития ирански ядрен учен

Какво знаем за убития ирански ядрен учен

Иран обвинява Израел за убийството

Те предупреждават, че ако трите страни, известни като Е3, не координират съвместна декларация, която трябва да сложи край на безизходицата между Иран и САЩ, има реален риск Джо Байдън да поеме властта и да се изправи пред ескалирало напрежение с Ислямската република.

Под декларацията са се подписали бившият британски министър за Близкия изток Алистър Бърт, бившият премиер на Швеция Карл Билд, бившият германски посланик в САЩ Волфганг Шойбле, Жан-Давид Левит, бивш френски посланик в САЩ, бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана и бившият полски външен министър Анджей Олеховски.

Акцентира се върху усещането в някои части на Европа, че моментът за потенциално помирение, сигнализирано с победата на Байдън на президентските избори в САЩ, е под риск да бъде осуетен от тези, които са решени, че САЩ и Иран не трябва да се връщат на масата за преговори и трябва да се случи точно обратното - опасна ескалация. Този страх се увеличи след убийството на иранския ядрен учен Мохсен Фахризаде.

Иранският ядрен учен бил убит с израелско оръжие, управлявано със сателит

Иранският ядрен учен бил убит с израелско оръжие, управлявано със сателит

Ели Коен коментира, че не знаят кой е отговорен за убийството

В понеделник бе обявено, че Франция, Германия, Великобритания, Русия, Иран и Китай ще се срещнат на ниво комисия във Виена на 16 декември, за да обсъдят как да запазят ядрената сделка жива.

Дипломатите се надяват, че тяхната пътна карта и ключовата роля на Европа като посредник могат да помогнат за преодоляване на трудностите при всяко начало на преговорите. В декларацията на дипломатите се призовава Е3 първо да се свържат с администрацията на Байдън щом поеме управлението, да обяви, че САЩ се връщат в ядрената сделка и след това Вашингтон и Иран да договорят стъпки за спазване на договореностите.

Е3 също трябва да настоява за среща на съвместна комисия на участващите държави в ядреното споразумение, която да се проведе преди 20 януари, когато започва мандатът на Байдън.

ООН призова към сдържаност след убийството на иранския учен

ООН призова към сдържаност след убийството на иранския учен

Случаят може да доведе до нови сблъсъци в Близкия изток

На тази среща върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел трябва като председател на съвместната комисия да насърчи участниците в споразумението да призоват САЩ да се върнат към изпълнение на договореностите и Америка да препотвърди подкрепата си за Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, която отменя наложените на Иран санкции.

Дипломатите смятат също, че комисията трябва да призове САЩ да подновят сътрудничеството в ядрената енергетика за мирни цели след връщането на Ислямската република в споразумението.

Преди встъпването в длъжност на Байдън дипломатите предлагат и европейските правителства да засилят контактите с Конгреса на САЩ и тези държави, които са против споразумението, предимно Израел, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Целта е да се уверят тези държави, че има предимства от възстановяването на ядрената сделка с Иран, включително може да помогне за стабилизиране на ситуацията в Ирак и Йемен.