Командирът на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция Хосейн Салами отправи предупреждение, че Иран ще отговори, ако врагът предприеме действия срещу държавата. Той се закани по време на посещение на стратегически остров в Персийския залив на фона на покачващото се напрежение със САЩ, информира АФП.

Разузнаването на САЩ: Иран постави флота си в бойна готовност

Разузнаването на САЩ: Иран постави флота си в бойна готовност

Техеран прехвърлял в Ирак ракети

Салами говори в навечерието на първата годишнина от убийството на топ иранския командир Касем Солеймани в Багдад при нападение с безпилотен самолет на 3 януари 2020 г.

"Ние сме тук днес да направим оценка и да сме сигурни в нашите мощни възможности по море и срещу врагове, които понякога се хвалят...и заплашват", каза Салами.

Той инспектира войниците на остров Абу Муса. Салами бе придружаван от командира на ВМС контраадмирал Алиреза Тангсири.

МААЕ: Иран обогатява уран до 20%

МААЕ: Иран обогатява уран до 20%

Ново напрежение в Близкия изток

Ние ще отговорим реципрочно, решително и твърдо на каквито и да е било действия на врага срещу нас, закани се Салами.

Островът е в близост до входа на стратегическия Ормузки проток. Той е под ирански контрол, но Обединените арабски емирства имат претенции.

По-рано тази седмица САЩ показаха мускули с прелитане на бомбардировачи Б-52 над Персийския залив.

Иран: Убийството на Сюлеймани е акт на терор от САЩ

Иран: Убийството на Сюлеймани е акт на терор от САЩ

Техеран с позиция

В четвъртък иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф предупреди, че президентът Доналд Тръмп се опитва да провокира война с Иран.

Американският самолетоносач USS Nimitz патрулира в региона от края на ноември, но американски медии съобщават тази седмица, че временно изпълняващият длъжността министър на отбраната Кристофър Милър е наредил самолетоносачът да се върне в САЩ.

"Ню Йорк таймс" пише, позовавайки се на американски представители, че това решение е част от сигнала за "деескалация" към Техеран за избягване на конфликт в последните дни от управлението на Тръмп.