Няколко дрона са били засечени в центъра на украинската столица Киев. Това съобщава в четвъртък агенция ТАСС, позовавайки се на очевидци.

Украинските сили за противовъздушна отбрана свалиха дрон над Киев късно вечерта на 4 май, съобщава Киевската градска военна администрация. Според администрацията останките от дрона са паднали в квартал Соломянский на десния бряг на Киев, причинявайки пожар в нежилищна сграда. Следва информация за жертви и щети.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че пожарът е избухнал в 4-етажна сграда и се е разпространил на 50 квадратни метра. Досега никой не е потърсил медицинска помощ, добави той. По-рано, по време на въздушна тревога, бяха съобщени експлозии в украинската столица.

В същото време, дрон е бил унищожен близо до летище Белбек в Севастопол без нанесени щети, написа кметът на града Михаил Развозжаев в канала си в Telegram в четвъртък.

"Нова атака срещу Севастопол. Около 19:00 ч. силите на ПВО унищожиха БПЛА в близост до летище Белбек. Няма повредени съоръжения. Ситуацията е под контрол", написа той.

Борел призова Русия да не ескалира конфликта заради предполагаем дрон

Борел призова Русия да не ескалира конфликта заради предполагаем дрон

Украйна воюва изключително на своя територия

Севастопол е основната база на Черноморския флот. Една от последните атаки срещу града беше на 1 май, когато дрон беше свален при опит да се приближи до пристанището на Севастопол.

Припомняме, че Русия обвини Съединените щати, че стоят зад атаката с дронове срещу Кремъл, имаща за цел да убие президента Владимир Путин.

Ден, след като обвини Украйна за "терористичната атака", администрацията на Кремъл измести фокуса върху САЩ, но без да предостави доказателства в подкрепа на твърдението си.

Украйна отрече да е замесена в инцидента в ранните часове вчера, когато видеозаписи показаха два летящи обекта, приближаващи се до Сенатския дворец зад стените на Кремъл, единият от които се взриви.

Русия все по-често заявява, че счита Съединените щати за пряк участник във войната в Украйна, който възнамерява да нанесе "стратегическо поражение" на Москва.

От своя страна, САЩ отричат ​​тези обвинения и твърдят, че въоръжават Украйна, за да се защити срещу нахлуването на руските сили и да си върне територия, която Москва е завзела незаконно по време на войната.

Твърдението на Песков, че САЩ стоят зад заговор за убийството на Путин, обаче отива по-далеч от предишните обвинения на Кремъл срещу Вашингтон.

Путин не е бил в Кремъл по това време и анализаторите по сигурността отхвърлиха идеята, че инцидентът представлява сериозен опит за убийство.

Русия обаче заяви, че си запазва правото да отмъсти, а крайните поддръжници на Путин, като бившия президент Дмитрий Медведев, отбелязаха, че сега трябва "физически да се елиминира" украинският президент Володимир Зеленски.

Повтарящите се намеци на Русия за използването на ядрени оръжия след "удар с дрон" срещу Кремъл карат Москва "да изглежда като клоун", според шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин.