Украйна на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) през юни трябва да получи ясен сигнал за отворени врати и да получи статут на кандидат за членство.

Това каза полският президент Анджей Дуда по време на съвместна пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски в неделя в Киев, предаде "Укринформ".

"Днес Украйна се нуждае от нашия сигнал: отваряне на европейските врати за Украйна като държава, за украинското общество, което иска да бъде част от европейската общност, а не руска сфера на влияние", подчерта Дуда.

Анджей Дуда: Украйна сама трябва да реши бъдещето си

Анджей Дуда: Украйна сама трябва да реши бъдещето си

Появиха се тревожни гласове, които казват, че Украйна трябва да се поддаде на исканията на Путин

Според него предоставянето на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС по време на срещата на върха на Европейския съвет на 24 юни ще бъде сигнал за украинците от европейските лидери и ще има "важно политическо и психологическо значение".

Дуда подчерта, че този жест е важен не само за Украйна, но и за ЕС, ако европейците искат този проект да продължи да остане "привлекателен".

Припомняме, че Дуда е на посещение в Украйна и днес говори пред Върховната рада (парламента).

Той стана първият чуждестранен лидер, който произнесе реч лично пред украинския парламент след инвазията на Русия на 24 февруари.

Само Украйна има право да решава бъдещето си. Това заяви полският президент пред депутатите в Киев,каза в речта си Дуда.

Полският президент говори днес пред украинския парламент

Полският президент говори днес пред украинския парламент

Първият президент на чужда държава от началото на войната

"Появиха се тревожни гласове, които казват, че Украйна трябва да се поддаде на исканията на Путин", каза Анджей Дуда. "Само Украйна има право да решава за бъдещето си, нищо за вас без вас.