Президентът на Филипините Родриго Дутерте прикани гражданите да стрелят по корумпирани чиновници, но не и да ги убиват, съобщава "Манила бюлетин".

"Ако плащате данък, такса или получавате удостоверение и служители ви поискат подкуп, ударете ги. Ако имате оръжие, можете да стреляте, но не убивайте, защото по време на процес може да не получите помилване", допълва филипинският лидер.

Според него корупцията е дълбоко вкоренена в почти всеки държавен служител в страната. Дутерте обеща, че всеки, който стреля по корумпиран служител, "няма да бъде изпратен в затвора, а само ще бъде наказан сериозно - физически".

Дутерте, преди да бъде избран за президент бе кмет на Давао в южните Филипини. Тогава той стана известен със суровите си изказвания относно начините за решаване на острите проблеми на страната.

През 2016 г. Дутерте стартира жестока кампания за борба с наркотиците във Филипините. Според полицията около 5 хиляди души, участвали в производството и продажбата на забранени вещества, са убити по време на сблъсъците.

Позицията на Дутерте предизвика възмущение в чужбина, експерти на ООН в областта на правата на човека поискаха прекратяване на екзекуцията на заподозрени, по отношение на които не е проведено съдебно следствие.

Дутерте към Исландия: Папкайте лед и не се месете

Дутерте към Исландия: Папкайте лед и не се месете

Те не разбират социалните, икономическите и политическите проблеми на Филипините