Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на ръководителите по места в цялата страна да преследват, ограничават и арестуват неваксинирани хора, ако напуснат домовете си, след като заразените с COVID-19 в страната достигнаха тримесечен връх. Това обяви неговият говорител, информира ДПА.

Дутерте е издал заповедта по време на заседание с националния оперативен щаб за борба с COVID-19, уточни говорителят на президента Карло Ногралес.

"Сега издавам заповеди на (селските) капитани да търсят тези хора, които не са ваксинирани и просто да ги помолят или да им наредят... да останат на място", казал Дутерте на заседанието.

Хиляди протестиращи във Филипините настояват за съд за Дутерте след изтичане на мандата му

Хиляди протестиращи във Филипините настояват за съд за Дутерте след изтичане на мандата му

"Стига вече! Край на режима на Дутерте сега!"

"А ако той откаже, излиза от къщата и обикаля наоколо... може да бъде задържан", добави Дутерте и подчерта: "А ако той откаже, тогава капитанът, който е овластено лице, сега е упълномощен да арестува непокорното лице."

Ногралес уточни, че директивата важи за цялата страна и призова обществеността да следва властите, като увери: "Тези мерки, обхващащи неваксинираните, се предприемат, за да защитят нашите хора, тъй като неваксинираните поставят всички в опасност."

Властите в столичния регион Метро Манила по-рано наложиха допълнителни ограничения върху пътуването и дейностите на неваксинирани лица, позволявайки им да напускат домовете си само за неотложни пътувания.

Метро Манила, регион, обхващащ 16 града, който е дом на над 13 млн. души, беше поставен под по-строго ниво на тревога от 3 януари на фона на скока на заразените с COVID-19 поради повишена мобилност и събирания по време на празниците и варианта "Омикрон".

Още 14 места в страната ще бъдат под същото по-строго ниво на тревога от неделя, уточни Ногралес.

Президентът на Филипините не се отказва от властта

Президентът на Филипините не се отказва от властта

Родриго Дутерте мисли да се кандидатира за президент

През последното денонощие Министерството на здравеопазването регистрира още 21 819 заразени с COVID-19, най-високото ниво от 26 септември 2021 г., с което общият брой на заразените в страната от началото на пандемията достигна повече от 2,91 млн. души. 

Броят на починалите през последното денонощие е 129 души, с което общият брой на починалите от началото на епидемията в страната вече е 51 871 души.

Заместник-министърът на здравеопазването Мария Росарио Вергер призова обществеността да не изпада в самодоволство на фона на информациите, че вариантът "Омикрон" води до леко изкарване на COVID-19, като отбеляза, че колкото повече се предава вирусът, толкова повече той може да мутира.

"Трябва да спрем инфекциите, за да нямаме още мутации на вируса, които могат да доведат до по-фатални резултати", настоя тя, напомняйки на хората да практикуват правилно носене на маски, физическо дистанциране и редовно миене на ръцете.

Ногралес също призова хората да се ваксинират, ако все още не са го сторили.

Към четвъртък повече от 51 млн. филипинци или близо 47 процента от цялото население на страната от 110 млн. души са били напълно ваксинирани. Правителството също започна да дава бустерни дози.