Хиляди протестиращи излязоха по улиците във Филипините днес, призовавайки президента Родриго Дутерте да бъде даден под съд след изтичането на мандата му догодина, предаде ДПА.

Демонстрантите, чийто брой се изчислява на около 6000 души, тръгнаха към комплекса на Камарата на представителите, където по-късно Дутерте трябваше да изнесе последната си реч пред Конгреса за състоянието на страната.

Те държаха плакати с послания против Дутерте като: "Стига вече! Край на режима на Дутерте сега!" и показаха изображения на Дутерте като чудовищен октопод, гекон (вид гущер) и обезглавен цар.

Президентът на Филипините не се отказва от властта

Президентът на Филипините не се отказва от властта

Родриго Дутерте мисли да се кандидатира за президент

Шестгодишното президентство на Дутерте приключва догодина, но той заяви, че е отворен да се кандидатира за вицепрезидент, тъй като това ще му даде имунитет срещу всякакви наказателни дела, които могат да бъдат заведени срещу него, когато той се оттегли.

Активистите осъдиха "кървавото наследство" на мандата на Дутерте, препратка към убийствата в рамките на спорната му репресия срещу наркотиците и други предполагаеми нарушения на човешките права.

"Ние казваме "дотук!" на управление тип Дутерте", изтъкна Кристина Палабай, генерален секретар на правозащитната организация "Карапатан", която беше сред десетки организации, присъединили се към демонстрациите в Манила.

Във Филипините избиват невъоръжени бунтовници комунисти

Във Филипините избиват невъоръжени бунтовници комунисти

Те не са членове на комунистически терористични групи

"Няма да му позволим да се измъкне с масови убийства и държавни репресии и се заричаме да не позволяваме на неговия наследник да претендира за победа на предстоящите избори", добави тя и настоя: "Трябва да сложим край на управлението на терор на Дутерте ... и да го държим отговорен за престъпленията му срещу филипинския народ."

Президентският говорител Хари Роке заяви, че 76-годишният Дутерте не се очаква да обсъжда политическите си планове през 2022 г. по време на речта си, а вместо това щял даде подробности за пътната карта за възстановяване на страната от COVID-19 пандемията.

"Ако го направи, вероятно би било част от оценката му, ако има недовършена работа или не", каза той в интервю за радио в Манила преди речта.

Дутерте иска САЩ да си плащат за поддържането на войници във Филипините

Дутерте иска САЩ да си плащат за поддържането на войници във Филипините

Миналата година Дуерте едностранно отмени споразумението

"Речта ще се съсредоточи върху постиженията и предложените закони, включително създаването на институт по вирусология и център за контрол на болестите, за да институционализираме реакцията си в случай на друга пандемия", добави говорителят.

Повече от 27 000 души са починали и над 1,5 млн. са се разболели от COVID-19 във Филипините, а експертите предупреждават за нов ръст на заразените заради по-заразния вариант "Делта".

Роке уточни, че обръщението пред Конгреса щяло да бъде "прощалната" реч на Дутерте, където той също щял да обобщи напредъка на неговата администрация в ключовите кампании срещу наркотиците и корупцията.

"Президентът вероятно ще признае, че проблемът с незаконните наркотици е по-лош, отколкото е очаквал", посочи той и допълни: "И все пак 60 процента от нашите общности вече са свободни от наркотици... Наблюдава се голям напредък във войната срещу незаконните наркотици."

Повече от 7000 души бяха убити в полицейски операции срещу наркотиците във Филипините през последните пет години. Правозащитни организации твърдят, че жертвите може да са дори три пъти повече от споменатата бройка.

Възникнаха въпроси и за това дали заподозрените са били извънсъдебно убити от полицията и дали някои от убитите всъщност са имали каквато и да е роля в продажбата на наркотици.