Ведомството за наблюдение на правата на човека във Филипините обяви, че е започнало разследване, след като деветима души са били убити при поредица от набези на силите за сигурност срещу предполагаеми комунистически бунтовници, съобщава "Франс прес".

Всички хора, убити или арестувани в координираната вчерашна операция край Манила, са невъоръжени активисти, увериха от лявата група "Баян".

Дутерте пое отговорност за убийствата по време на войната срещу дрогата

Дутерте пое отговорност за убийствата по време на войната срещу дрогата

Според полицията близо 6000 души са убити по време на войната

Но шефът на Националната полиция Деболд Синас заяви, че операцията - с участието на полицаци и военни - е организирана в отговор на съобщения, че заподозрените незаконно притежавали огнестрелни оръжия.

Деветима души са били убити и 15 арестувани по време на набезите, уточни той.

Инцидентът се случи два дни след като президентът Родриго Дутерте - чиято противоречива война с наркотиците коства хиляди човешки животи - повтори заповед на силите за сигурност да "игнорират човешките права" и да убият комунистическите бунтовници.

Независимата комисия по правата на човека уточни, че е изпратила екип за разследване на убийствата и арестите, като настоява правителството да направи същото.

Дутерте иска връщане на смъртното наказание във Филипините

Дутерте иска връщане на смъртното наказание във Филипините

Очакваше се Дутерте да използва годишната си реч

"Активистите не са непременно терористи и трябва да се прави разлика между онези, които вдигат оръжие, и тези, които просто упражняват конституционното си право да създават и се присъединяват към сдружения, организации, както и да подават петиции към правителството за отстраняване на причините за оплакванията им", коментира говорителката на комисията.

Стотици активисти, журналисти и адвокати са убити, откакто Дутерте взе властта през 2016 г., уточняват правозащитни организации.

Мнозина загинаха, след като бяха обвинени в подкрепа на продължаващ от десетилетия маоистки бунт, който популисткият президент обеща да смаже преди края на 6-годишния си мандат през 2022 г.

Дутерте: Разстрел за нарушителите на карантината

Дутерте: Разстрел за нарушителите на карантината

Около половината от населението от 105 милиона души е под карантина

"Баян" подчертаха, че полицията е използвала "съмнителни заповеди за издирване" във вчерашната операция, насочена срещу "легални активисти" - не членове на комунистически терористични групи, както се твърди от полицията.

Един от нейните координатори в провинция Кавите, южно от Манила, е сред убитите, добавиха от лявата група.

"Полицай безумно твърди, че притежавате само една ръчна граната и съдия ще подпише заповед за претърсване, която може да доведе до вашия арест или смърт", изтъкна групата, която агитира за работници, фермери и други маргинализирани сектори.

Говорителят на президент Хари Роке заяви, че правителството ще разследва убийствата, но защити използването на смъртоносна сила, когато е необходимо.

"Ако опонентът ви има оръжия, които могат да ви убият, няма да чакате да бъдете застреляни и убити", каза той.

Дутерте в Русия на среща с „идола” си Путин

Дутерте в Русия на среща с „идола” си Путин

Истина е, че ние ценим нашите дългогодишни партньори, но ние също трябва да сме отворени към нови