Президентът на Филипините Родриго Дутерте заяви, че извършителите на наркопрестъпления трябва да бъдат екзекутирани със смъртоносна инжекция, информира АФП.

Дутерте: Разстрел за нарушителите на карантината

Дутерте: Разстрел за нарушителите на карантината

Около половината от населението от 105 милиона души е под карантина

В реч за положението на страната Дутерте също призна, че отговорът на правителството в борбата с коронавируса е "далеч от перфектен", след като заразените надхвърлиха 82 000, а починалите са близо 2000.

Очакваше се Дутерте да използва годишната си реч пред депутатите за представяне на пътна карта за възстановяване от епидемията, след като икономиката се сви заради милиони изгубени работни места по време на повече от четири месеца блокада. Но той разкри малко детайли.

Вместо това филипинският лидер още веднъж призова Конгреса, доминиран от съюзниците му, да възстанови смъртното наказание.

Филипините приеха спорен закон срещу тероризма

Филипините приеха спорен закон срещу тероризма

Според критици законът може да бъде използван срещу дисиденти

Пред няколко седмици той се подписа под закон за борба с тероризма, който според критици и правозащитници ще бъде използван за атакуване на опоненти на правителството.

Той повтори призова си за бързо прокарване на закон за връщане на смъртното наказание със смъртоносна инжекция.

Смъртното наказание във Филипините е забранено през 1987 г. Шест години по-късно е повторно въведено и през 2006 г. отново е отменено.