Президентът на Филипините Родриго Дутерте заяви, че няма проблем да бъде подведен под отговорност за убийството на хиляди филипински граждани в подетата от правителството война срещу дрогата. Той добави, че е готов да му бъдат повдигнати обвинения, които могат да го пратят в затвора, но не и обвинения в престъпления срещу човечеството, информира АП.

Дутерте още няма да си слага руската ваксина, но ще я тества върху филипинци

Дутерте още няма да си слага руската ваксина, но ще я тества върху филипинци

Чака регулаторите да гарантират нейната безопасност

Според полицията близо 6000 души са убити по време на войната срещу наркотиците от средата на 2016 г., но неправителствени организации подозират, че са загинали много повече хора.

"Ако има убийства, заявявам, че аз съм човекът...можете да ме подведете под отговорност за всичко, за всяка смърт по време на войната срещу наркотиците. Ако сте убити, защото съм се вбесил заради наркотиците...изправете ме пред съда, за да бъда вкаран в затвора. Добре, няма проблем. Ако служа на страната си с влизане в затвора, с удоволствие ще го направя", обяви той.

Най-малко две оплаквания за извършени престъпления срещу човечеството и масови убийства във връзка с кампанията на Дутерте са разглеждани от прокурор в Международния наказателен съд, който ще реши дали има достатъчно доказателства за започване на пълно разследване.

Дутерте има огромно доверие в руската ваксина, става доброволец

Дутерте има огромно доверие в руската ваксина, става доброволец

Ако заразата излезе от контрол, Дутерте мобилизира военните за блокада

Дутерте отговори с изтегляне на Филипините от съда преди две години. Прокурори от съда обаче заявиха, че разследването ще продължи.

Има 1,6 милиона наркозависими във Филипините. В началото на управлението на Дутерте полицията докладва на държавния глава, че 4 милиона са зависимите.

Дутерте иска връщане на смъртното наказание във Филипините

Дутерте иска връщане на смъртното наказание във Филипините

Очакваше се Дутерте да използва годишната си реч

От началото на войната полицията е убила 5856 души, а повече от 256 000 са арестувани.

Дутерте подчерта, че не трябва да се обвинява за тези убийства, които не са се случили по време на полицейски операции.