Филипините започват мащабни тестове на хора с руската ваксината срещу коронавирус през октомври, но президентът Родриго Дутерте няма да я ползва, докато регулаторите не гарантират нейната безопасност, заяви говорителят му в четвъртък, съобщава АФП.

Дутерте обеща да е доброволец още с първите получени ваксини, като изрази "огромно доверие" в руската ваксината, въпреки нарастващия скептицизъм към нейната ефективност.

Очаква се Администрацията по храните и лекарствата в страната да одобри ваксината - разработена от изследователския институт "Гамалея" и руското министерство на отбраната - през април.

"1 май е моментът, когато президентската група за сигурност може да му позволи, след като приключат всички необходими тестове", заяви неговият говорител Хари Рок.

Русия обяви, че е разработила първата в света ваксина, предлагаща "устойчив имунитет" срещу коронавирус и е в последния етап на тестовете, включващи 2000 души.

Русия първа в света регистрира ваксина против Covid-19, обяви Путин
Обновена

Русия първа в света регистрира ваксина против Covid-19, обяви Путин

Владимир Путин разкри, че едната му дъщеря вече е получила от ваксината

Рок коментира, че филипинските експерти ще преразгледат следващия месец резултатите от руските клинични изпитвания фаза 1 и 2, преди страната в Югоизточна Азия да започне теста на фаза 3.

"Ще го направим едновременно с Русия", каза Рок. Филипински служители от отдела за наука и технологии се срещнаха с "Гамалея" в сряда, за да обсъдят протоколите за изпитания на ваксината "Спутник V", кръстена на първия сателит от 50-те години на миналия век.

Филипините, които се борят да овладеят вируса, приеха предложението на Русия да участват в производството на ваксината.

Анна Лиза Онг-Лим, професор по инфекциозни болести от Университета "Медицински колеж на Филипините", заяви, че правителственият график за наличност на ваксина до май е "много оптимистичен".

Страната започва на 17 август клинични тестове с японското антивирусно лекарство "Авиган" за лечение на пациенти с коронавирус.

Филипините са регистрирали най-голям брой потвърдени инфекции в Югоизточна Азия с повече от 147 500 случая и над 2400 смъртни случаи.

Дутерте има огромно доверие в руската ваксина, става доброволец

Дутерте има огромно доверие в руската ваксина, става доброволец

Ако заразата излезе от контрол, Дутерте мобилизира военните за блокада