Филипинският президент Родриго Дутерте предлага на заподозрени за наркотици да потърсят начин да бъдат арестувани и след това да останат в затвора, ако искат да живеят по-дълго, съобщава АП.

"Искате да живеете по-дълго? Останете в затвора ... Не излизайте от това съоръжение, няма да е здравословна за вас", обяснява той.

Дутерте иска да възобнови и военното обучение за полицията. Това според него е единият от начините за премахване на корумпирани полицаи. Той обмисля и връщане към военните, тъй като гражданският характер на службата също не влияе добре.

Конституцията от 1987 г. призовава за създаване на национална полицейска служба, чийто характер е цивилен, за да се премахне "милитаризираната полиция".

Дутерте счита, че "системата не работи и ние създаваме, според мен, някои лоши хора, които влизат в службите при съмнителни обстоятелства. Има много, които наистина са криминални личности, но успяват по някакъв начин да влязат в полицейските служби".

Филипинският президент е коментирал, че иска полицията да поеме водеща роля в кампанията срещу наркотиците, но и често споменава, че предпочита да поставя военни на най-висши цивилни позиции, тъй като е по-вероятно строго да следват заповеди.

Опозицията във Филипините видя смъртта на демокрацията в страната

Опозицията във Филипините видя смъртта на демокрацията в страната

Върховният съд на Филипините отстрани главния съдия Мария Серено