Посещението на филипинския президент Родриго Дутерте в Израел предизвика притеснение още преди да започне, а онези, които очакваха какво може да последва, не бяха разочаровани, съобщава "Аарец".

След като пристигна в Израел в неделя, Дутерте се обърна към филипинци по време на събитие в Ерусалим, където защити забележките си за изнасилвания.

Според чуждестранен репортер, който е посетил събитието, президентът обяснява, че "демокрацията и свободата на изразяване" обосновават твърдението му, че "ако има много красиви жени, ще има и много случаи на изнасилване".

На следващия ден Дутерте се срещна с премиера Бенямин Нетаняху. "Можем да продължим да бъдем благословени със силни отношения. Споделяме една и съща страст към мира, споделяме същата страст към човешките същества, но споделяме същата страст, че не позволяваме на семейството да бъде унищожено от онези, които имат корумпирани идеологии ... В този смисъл Израел може да очаква всяка помощ, която Филипините може да си позволи", коментира Дутерте.

По-късно в този ден Дутерте постави венец в музея на Холокоста "Яд Вашем" - посещение, което някои критикуваха като неподходящо, като се има предвид, че през 2016 г. филипинският президент сравнява репресиите срещу търговците на наркотици и потребителите с Холокоста.

"Критиците ме сравняват с братовчед на Хитлер. Хитлер е избил 3 милиона евреи ... има 3 милиона наркомани, които бих бил щастлив да избия", обясни той преди две години. 

Във вторник Дутерте се срещна с президента Реувен Ривлин и му каза, че насърчава армията си да купуват израелско оборудване.

Докато протестиращи отвън наричаха филипинският президент диктатор и престъпник, Ривлин коментира посещението на своя колега в "Яд Вашем": "Трябва да подчертая, че цялото човечество, не само еврейският свят и свободният свят, смятат, че Хитлер представлява самия дявол", без да споменава инцидента от 2016 г.

Публичният график на Дутерте не споменава събития, свързани със сделки за оръжие, въпреки факта, че няколко подобни събития се очаква да бъдат включени в маршрута на президента, включително и демонстрация на модерни оръжия и оборудване.

"Чухте ли шегата за Биби, приветстващ Дутерте в Израел? - И той се сравнява с Хитлер, смях за либералите. Но Израел има нужда от искрено говорещи и уверени приятели, които не се поддават на нелепи неща като международното право. Всички поздравете Дутерте, най-доброто от приятелската спалня на Израел", завършва своята статия израелското издание "Аарец".