Тестовете на водата в Сена в Париж показват, че реката все още е твърде мръсна, за да се плува в нея, два месеца преди началото на Олимпийските игри в Париж, когато тя ще бъде използвана от спортистите.

Това разкриват пред АФП данни от благотворителна организация.

Френските власти се надпреварват с времето, за да почистят Сена, която ще бъде домакин на плувния етап от триатлона в края на юли, както и на плуването в открити води през август.

Благотворителната организация Surfrider провежда редовни тестове за измерване на нивата на две важни бактерии, които показват наличието на фекални вещества.

Последните резултати показват, че нивата на E.Coli и ентерококи са по-високи от допустимите нива, определени от спортните федерации и европейските стандарти за къпане.

Едно от показанията за E.Coli на моста Александър III е над три пъти по-високо от максималното ниво, разрешено от федерациите по триатлон и плуване в открити води.

Силните валежи през май вероятно са допринесли за това, което Surfrider нарича "лошо" качество на водата.

Той отбеляза, че 36 часа преди тестовете е имало проливен дъжд, но само слаб дъжд през предходните 12 часа.

Парижани изложени на мръсен въздух и високи нива на шума

Парижани изложени на мръсен въздух и високи нива на шума

Тревожни изследвания в навечерието на Олимпийските игри

Известно е, че проливните дъждове претоварват повече от стогодишната канализационна система на Париж, което води до директно изхвърляне на непречистени отпадъчни води в реката.

Организаторите се молят за хубаво време по време на Олимпийските игри от 26 юли до 11 август и открито заявиха, че в случай на буря може да се наложи да отложат или дори да отменят плуването в Сена.

Въпреки че в края на април в Шампиньи-сюр-Марн, нагоре по течението на реката, беше открита нова пречиствателна станция, друг голям проект за водна инфраструктура, свързан с Олимпийските игри, все още не е пуснат в експлоатация.

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

В началото на юни е планирано да бъде пуснато в експлоатация ново гигантско подземно съоръжение за дъждовни води в близост до жп гара Аустерлиц в източната част на Париж, което ще съхранява водата, за да се предотврати изхвърлянето ѝ в реката.

Почистването на Сена е "вероятно най-трудният (олимпийски) проект за организиране", заяви заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар пред репортери през април.

Airbnb обяви война на проституцията по време на Олимпиадата в Париж

Airbnb обяви война на проституцията по време на Олимпиадата в Париж

Мерки срещу трафика на бели робини

Френските власти похарчиха около 1,4 млрд. евро (1,5 млрд. долара) за модернизиране на съоръженията за пречистване на отпадни води и дъждовни води в околностите на Париж, за да намалят количеството на непречистените фекални вещества, които се вливат в реката и нейния основен приток Марна.

Почистването на Сена е обявено за едно от ключовите постижения на Игрите в Париж през 2024 г., а кметът Ан Идалго възнамерява да създаде три обществени зони за къпане в реката през следващата година.

Френски депутати: Да кажем "не" на английския език на Олимпиадата в Париж

Френски депутати: Да кажем "не" на английския език на Олимпиадата в Париж

Инициатива на парламента в защита на френската култура

Тя и президентът Еманюел Макрон също така обещаха да се потопят преди Игрите, за да покажат, че тя е безопасна, като според източници Идалго е предвидила 23 юни за своето плуване.

Олимпийското плуване в открити води е било засегнато от опасения за замърсяване в миналото, особено в Рио през 2016 г. и Токио през 2021 г.