Двама работници на петролна рафинерия в делтата на Нигер загинаха, а други техни колеги бяха ранени при атака на местни бунтовници, съобщи БиБиСи.

Предполага се, че двамата загинали са нигериец и датчанин.

От датското външно министерство потвърдиха информацията за инцидента, но не и съобщението за загинал датски поданик.

Никоя групировка не е поела отговорност за атаката.

През последните няколко месеца в делтата на Нигер, която е богата на петрол, бяха извършени поредица от нападения от местни бунтовници, които настояват за преразпределяне на печалбите на петролните компании, които добиват нефт на територията на Нигерия.

4.4 милиарда долара струват бунтовническите акции на Нигерия, се казва в доклад на правителството, цитиран от БиБиСи.

В документа се казва още, че най-малко шестима души са били ранени при нападение срещу лодка, превозваща работници на петролна рафинерия между остров Бони и пристанищния град Харкорт.

Петролните компании на остров Бони изнасят дневно над 400 000 барела петрол, а годишно близо 20 млн. тона природен газ.

Вчера при стрелба по лодка в южната част на Нигерия бяха убити осем души, сред които и шефове на екипите, работещи на рафинериите.

Нападенията и отвличанията на работници от петролните рафинерии в делтата на Нигер не са прецедент, но до смъртни случаи се стига много рядко, коментират от БиБиСи.

Петролните компании са евакуирали хиляди работници от западния бряг на делтата. Деветима чуждестранни работници са все още заложници на различни въоръжени местни групировки, уточняват още от медията.