Двама души са били убити, а близо 40 души са арестувани в нова репресия срещу ЛГБТ (лезбийки, гейове, бисексуални и транссексуални) хората в руската република Чечня. Това съобщиха правозащитници, цитирани от британския в. "Гардиън".

Смята се, че смъртните случаи са причинени при изтезания от страна на местната полиция срещу хората.

Информациите от днес повтарят онези от 2017 г., когато стотици хомосексуални мъже бяха арестувани от полицията в Чечня и подложени на побои и електрически шокове в тайни затвори, предизвиквайки международно осъждане и санкции.

Ако бъдат потвърдени, новите арести и убийства ще покажат, че натискът върху Русия и чеченския лидер Рамзан Кадиров не са го разубедили да ръководи погроми срещу ЛГБТ хора в консервативната ислямска руска република.

Руската ЛГБТ Мрежа, базирана в Санкт Петербург неправителствена организация, която провежда кампании за равни права за сексуалните малцинства в Русия, положи усилия за евакуиране на ЛГБТ хора от Чечня през 2017 г. НПО-то поддържа широка мрежа от контакти сред ЛГБТ общността в Русия.

Новата вълна на преследване е започнала в края на декември, след като е задържан администратор на онлайн група за ЛГБТ хора в социалната мрежа ВКонтакте. Полицията е използвала контактите в телефона му, за да арестува други.

Сред задържаните са мъже и жени, уточни Игор Кочетков, програмен директор на руската ЛГБТ Мрежа. Полицията използва затвор в град Аргун за задържането на арестантите, отнемат документите им, за да не им позволят да напуснат Чечня, и заплашват с насилие срещу роднини, за да им попречат да говорят публично за репресиите.

"Преследването на мъже и жени, заподозрени в хомосексуализъм, никога не е преустановявано", посочи Кочетков, допълвайки: "Единственото, което се е променило, е неговият мащаб."