Неизвестен стрелец е убил полицай и цивилен гражданин в престрелка в центъра на турската столица Анкара, съобщават турски медии, цитирани от „Ройтерс”.

Нападението е станало в района „Дикмен” на турската столица, без да се посочват повече подробности.

Анкара е настръхнала, след като групировката „Кюрдски соколи на свободата”, която преди е била крило на екстремистката Кюрдска работническа партия (ПКК), пое отговорност за избиването на 37 души при самоубийствения атентат с кола бомба в центъра на града.

Междувременно турски спецове по обезвреждане на бомби са обезвредили експлозивно устройство в превозно средство, открито през нощта в близост до правителствена сграда в Югоизточна Турция, съобщиха източници от силите за сигурност.

Колата е била открита със 150 кг експлозиви в град Хани в провинция Диарбекир, населена предимно с кюрди.

Американското посолство в Анкара излезе с изявление през нощта, подчертаващо, че американските граждани "трябва да бъдат внимателни относно сигурността си", отбелязвайки тържествата около кюрдската Нова година, които ще се проведат през уикенда и предупреждавайки, че големи събития могат да ескалират в насилие.  

„Американското посолство също напомня на американските граждани, че терористичните организации са удряли транспортни възли, турски правителствени сгради и съоръжения, и обществени места в близкото минало”, припомнят още от американското посолство.