Двама гейове, заловени близо до Москва тази седмица и върнати обратно в родната си Чечня, руска република, обвинявана в жестоко преследване срещу хомосексуалността, се сблъскват със "смъртна опасност". Това обяви правозащитна организация, цитирана от "Франс прес". 

Правозащитната организация "ЛГБТ мрежа" е помогнала на двамата чеченци Салех Магамадов и Исмаил Исаев да избягат от Чечня за Нижни Новгород, град източно от Москва, през юни миналата година, след като според информации те са били измъчвани от чеченската специална полиция.

Двамата мъже са задържани по неизвестни причини в Нижни Новгород в четвъртък и са върнати обратно в Северен Кавказ, се казва в изявление на правозащитниците.

Говорителят на "ЛГБТ мрежа" Тим Бестсвет каза, че мъжете са задържани от вътрешното разузнавателно управление на ФСБ и са пристигнали в полицейското управление в чеченския град Гудермес днес. 

"Те са уморени и уплашени", уточни той.

"През цялото това време те бяха притискани да откажат адвокат", допълни Бестсвет и добави, че адвокат от "ЛГБТ мрежа" е в Гудермес и се опитва да получи достъп до мъжете.

"Имаше случаи, когато роднини връщаха в Чечня хора, които ние бяхме евакуирали, а след това тези хора щяха да умрат или, можем да кажем, вероятно бяха убити", каза Бестсвет и добави, че Магамадов и Исаев се сблъскват със "смъртна опасност".

Въпреки че Магамадов е на повече от 18 години, Бестсвет каза, че тъй като Исаев е на 17 години, той може да откаже юридическо представителство само чрез родителите си.

Той добави, че бащата на Исаев е бил доведен в полицейското управление днес и е бил подложен на натиск да откаже да даде на сина си адвокат.

Магамадов и Исаев бяха арестувани и изтезавани от чеченската специална полиция през април 2020 г., официално за управление на опозиционен канал в социалната мрежа "Телеграм", но "първоначално заради сексуалната им ориентация", уточни Бестсвет.

По-късно двамата мъже записаха видео извинение, в което казаха, че "не са мъже", преди "ЛГБТ мрежа" да им помогне да избягат, допълни Бестсвет.

Руската република Чечня е подложена на критики заради предполагаемо преследване на гейове от 2017 г., когато гей мъже заявиха, че са били измъчвани от полицията.

През 2019 г. "ЛГБТ мрежа" отчете втора вълна от преследване срещу гейове в мюсюлманската република, включително две убийства.

Чеченските власти редовно отхвърлят информациите като "измислени", а авторитарният ръководител на републиката Рамзан Кадиров твърди, че населението на Чечня било изключително хетеросексуално.