Поне две от децата на руския олигарх Роман Абрамович са граждани на Литва, признаха властите на балтийската република. От МВР увериха, че страната има намерение да направи промени в закона за гражданството, за да ограничи възможностите в него за заобикаляне на санкциите, въведени срещу Русия заради войната й срещу Украйна.

В момента няма ред, по който Литва да анулира тези паспорти, дори и те да се използват, за избягване на санкциите, пише руската редакция на BBC.

За литовските паспорти на децата на Абрамович вчера съобщи международният консорциум от журналисти OCCRP и литовския представител в него Siena. Те са попаднали на сканирани паспортите на Аркадий и Анна Абрамович в рамките на проекта си Cyprus confidential. Според информацията Аркадий е получил паспорта си от Литва преди десет години, като срокът му изтича на 5 декември тази година. Няма данни за паспорта на Анна Абрамович.

Само няколко часа след огласяването на информацията, вътрешният министър на Литва Агне Билотайте свика брифинг, на който бе подчертано, че двата паспорта са получени преди започването на войната. Също така бе подчертано, че децата на Роман Абрамович не влизат в санкционните списъци и се явяват редовни части лица.

Литовските закони не позволяват да се отнеме гражданство, което е получено в стандартна процедура, напр. заради произход. Ако обаче Анна и Аркадий са получили паспортите си по специална процедура по изключение, то те биха могли да бъдат анулирани със съображения за националната сигурност.

Още през януари 2022 г. британският вестник Guardian съобщи, че преди началото на войната в Украйна, Абрамович е прехвърли на своите общо седем деца имущество на стойност около 4 млрд. долара.