Потчи две трети от руснаците (63%) искат да видят Владимир Путин като президент на Русия и след 2018 г., докато само 26% от анкетираните смятат, че тогава в страната може да се появи нов ръководител, способен да го замени. Това показва ново социологическо проучване на центъра "Левада", публикувано във в. "Ведомости".

Според допитването 18 процента от руснаците не искат да видят Путин като президент на страната след 2018 г., а 49 на сто от анкетираните отговорили с "не" на въпроса за възможна поява на алтернатива на Путин.

През октомври 2012 г. само 34 процента от руснаците са изразили желание за удължаване на президентския мандат на Путин, а почти половината запитани (49%) са смятали, че в Русия може да се появи човек, способен да замени настоящия държавен глава.

Според социолога от "Левада" Денис Волков след 2008 г. подкрепата за властта е намалявала, докато е нараствал броят на хората, които са смятали, че страната се намира в застой, като до събитията в Крим легитимността на руските власти е оставала ниска - независимо от обстоятелството, че те се справиха с протестите.

Ала след анексирането на Крим през 2014 г. властта в Русия е показала, че страната се възражда като велика държава и на вълната на този прилив на национализъм ситуацията с популярността на Путин и управляващата клика се е променила, като популярността им нарасна неимоверно, коментира още Денис Волков.