Френската държава не е успяла да направи достатъчно, за да ограничи замърсяването на въздуха в района на столицата Париж. Това постанови историческо съдебно решение, след като жена и нейната дъщеря с дихателни проблеми заведоха дело срещу държавата, съобщава британското издание "Гардиън".

В първото дело от този род 52-годишната Фарида и 16-годишната ѝ дъщеря, чиито пълни имена не се разкриват от съда, заведоха дело срещу френската държава за вредното въздействие на мръсния въздух в близост до Околовръстното шосе на Париж, където семейството е живеело.

Майка и дъщеря съдят Франция заради лошо здраве от замърсяването на въздуха

Майка и дъщеря съдят Франция заради лошо здраве от замърсяването на въздуха

Искат 160 000 евро обезщетение от държавата

"Преди три години бях изпратена на белодробен специалист, който каза, че проблемите ми са свързани със замърсяването на въздуха. Той ме посъветва да се преместя. Дъщеря ми имаше бронхит като бебе, а след това астма, докато растеше", посочи жената, като в крайна сметка двете са се преместили да живеят в Орлеан и симптомите са изчезнали.

Това е първото съдебно дело, заведено от физически лица срещу френската държава заради здравословни проблеми, причинени от замърсяването на въздуха. То беше подкрепено от няколко природозащитни организации.

Съдът постанови: "Държавата има вина, като не е взела достатъчно мерки за качеството на въздуха." Допълва се, че между 2012 и 2016 г. държавата не е предприела необходимите мерки за намаляване на концентрациите на някои замърсяващи газове, надхвърлящи ограниченията.

"За жертвите на замърсяване, това е за първи път", изтъкна адвокатът на жените, добавяйки: "Отсега нататък държавата ще трябва да предприеме ефективни мерки в борбата срещу замърсяването."

Ала съдът е отхвърли иска на жените за 160 000 евро обезщетение, изтъквайки, че не може да намери пряка връзка между здравословните им проблеми и недостатъците на държавата.

В решението на съда се посочва, че държавата не е изпълнила плана си за защита на въздуха, предназначен да противодейства на замърсяването.