пхенянПървите военни преговори между Северна и Южна Корея от две години насам приключиха без резултат, предаде АП. Представителите на двете страни влязоха в противоречие по отношение на южнокорейския военен кораб „Чхонан", потопен по-рано през тази година в спорни води. Въпреки категоричното заключение на експертите, Пхенян отрича да има нещо общо.

Срещата между двете страни дойде часове след като Северна Корея обяви, че ще засили ядрения си арсенал в отговор на „американските заплахи".

Международен експертен екип излезе още през месец май със заключение, че севернокорейско торпедо е потопило кораба и е довело до смъртта на 46 моряци. От Пхенян заявиха, че ще започнат военни действия, ако бъдат наказани.

В четвъртък Южна Корея притисна Севера веднага да признае вината си и да накаже отговорните. По думите на представител на външното министерство в Сеул, „Отговорните мерки на Северна Корея по отношение на „Чхонан" са ключ за разрешаване на проблема". Южна Корея призова Пхенян да се откаже от военните заплахи и провокации в близост да спорната западна морска граница между двете страни.

Тя е слабо отбеляза в края на Корейската война през 1953г. и е непрекъснат източник на напрежение на Корейския полуостров. Пхенян настоява за преразглеждане на границата. Военноморските сили на Севера и Юга влязоха в кървави схватки в района през 1999, 2002 и 2009г.

Севернокорейските власти не приемат международната експертиза и настояват техни експерти също да бъдат допуснати в Южна Корея, за да проведат собствено разследване. От Пхенян призоваха Сеул да вземе мерки срещу активистите, които разпространяват листовки срещу комунистическата държава. Освен това, севернокорейските представители отбелязаха, че южнокорейски военни кораби редовно навлизат в техни териториални води.

Според Пхенян, отношенията между държавите на Корейския полуостров зависят от решаването на тези проблеми. В сряда пред ООН севернокорейският външен министър Пак Кил Йон заяви, че страната му ще увеличии ядрения си арсенал като отговор на агресията на Южна Корея и съюзниците им от САЩ.

Изказването идва дни, след като най-малкият син на Ким Чен Ир, Ким Йонг Ун, беше повишен в генералско звание с цел да получи нужните позиции, за да наследи баща си. Междувременно, Южна Корея и САЩ провеждат съвместни военни учения в близост до мястото, където беше потопен „Чхонан".