Сеул и Пхенян се съгласиха да проведат диалог на високо равнище следващият месец, съобщава „Франс прес”.

По-рано представители на Южна Корея и Северна Корея проведоха разговори с цел намаляване на напрежението и организиране на преговори на високо ниво.

Представител на южнокорейското Министерство на обединението заяви, че двете страни ще се срещнат на ниво заместник-министри на 11 декември в съвместната индустриална зона Кесон, която се намира на територията на Северна Корея.

Говорителят на ведомството уточни пред журналисти, че севернокорейците първоначално са поискали съгласуване на дневен ред за срещата в промишления комплекс, но по-късно са приели предложението на Сеул за „обща дискусия по належащи проблеми, свързани с подобряване на отношенията”.

През юни 2013 година двете държави постигнаха съгласие да проведат първи преговори на високо ниво след шестгодишна пауза, но Пхенян отмени срещата ден преди разговорите. Северна Корея отмени разговорите заради казус, свързан с протокола. Пхенян се почувствал обиден, тъй като Южна Корея номинирала заместник-министър като ръководител на делегацията.