Най-голямата опозиционна политическа сила в Чехия - Гражданската демократична партия, печели най-много места в сената, предаде агенция "Ройтерс".

На вота, който се проведе в петък и събота, избирателите гласуваха за 27 места в 81-местната горна камара на парламента.

Управляващата партия на премиера Андрей Бабиш - Действие на недоволните граждани (ANO), претърпя поражение близо година след изборите за долната камара, които я овластиха.

Гражданската демократична партия, която е основана от експрезидента Вацлав Клаус, печели 10 от 27-те места в сената. ANO получава само едно, толкова отреждат избирателите и на коалиционния партньор в управлението - Чешката социалдемократическа партия.

Движението "Кметове и независими" ще има петима нови представители, но с общо 17 сенатори тя ще бъде с най-голямата група в горната камара и ще има шанс да определи следващия председател на Сената. Втората по големина група ще бъде тази на ANO.

Резултатите от вота показват също, че комунистическата партия няма да има представител в сената за първи път от над 20 години.

Въпреки изборната загуба е малко вероятно кабинетът на Бабиш да се окаже правителство на малцинството, отбелязва "Ройтерс".

Избирателната активност на втория тур от вота се оказа едва 16.5%.