"Северна Македония трябва да изпълни най-малко базовите критерии, които самият Европейски съюз залага за запазване на човешките права в държавата. Когато тези критерии бъдат изпълнени и когато бъдат гарантирани правата и интересите на тези македонски граждани, които имат българско самосъзнание, когато бъде прекратена злоупотребата и кражбата с българска история, Република Северна Македония е добре дошла да започне преговори за членство в Европейския съюз". Това заяви българският представител в Европейския парламент и член на Партията на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки по време на четвъртата конференция "Западни Балкани".

По думите му не са верни твърденията, че българската позиция за Западните Балкани е неясна. 

"Позицията на България по отношение разширяването на Европейския съюз е била и ще остане следната - разширяване на Европейския съюз чрез Западните Балкани трябва да има и всяка една от държавите е добре дошла. Ние на драго сърце бихме приветствали и Република Албания, наша братска, приятелска държава. Бихме приветствали и Република Косово. Това са две проевропейски и прозападни държави и няма съмнение, че те имат място в ЕС. По същия начин стои въпросът и с Черна гора", каза Джамбазки.

От своя страна еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи коментира, че вниманието и политическият ангажимент от страна на Европейската комисия към Западните Балкани отразяват значението на региона.

"Първият ни приоритет е да продължим напред с програмата за разширяване. Европейската комисия поддържа своите препоръки за приемане на преговорните рамки с Албания и Северна Македония и провеждане на първата междуправителствена конференция още тази година. Освен това Комисията препоръча откриване на нови клъстъри със Сърбия и предоставяне на визова либерализация за Косово", допълни Вархеи.

Търговията с Европейския съюз представлява почти 70% от общата търговия на всичките шест партньори от Западните Балкани, бе съобщено още на конференцията.

РСМ не печели от припряността си по пътя към Европейския съюз

РСМ не печели от припряността си по пътя към Европейския съюз

За каква преориентация на Скопие продължаваме да си говорим в момента? Нека не бъдем наивни. Мястото на Северна Македония в геополитически план за следващите поне 50 години е ясно