Федералният прокурор от южния окръг на Ню Йорк Прийт Бхарара, който отхвърли искането на американското правосъдно министерство да подаде оставка, е бил уволнен, предадоха информационните агенции.

Новината беше съобщена от самия Бхарара в социалната мрежа Twitter. Той посочва, че работата на този пост за него е била голяма чест.

Сред делата, по които уволненият прокурор е бил обвинител, има много знакови процеси, включително срещу руски граждани.
Той водеше антикорупционното разследване за незаконно изнасяне от Русия на 230 милиона долара, за което писа юристът на фонда Hermitage Capital Сергей Магнитски.

Припомняме, шефът на правосъдното ведомство Джеф Сешънс, който поиска оставката на Бхарара, беше уличен в нерегламентирани контакти с руския посланик Сергей Кисляк. Той отрече да е имало нещо нередно в комуникацията му с представителя на Кремъл, но пред сената Сешънс премълча за срещите си с дипломата.

Проверяват контакти на американския правосъден министър с руския посланик

Проверяват контакти на американския правосъден министър с руския посланик

Сешънс не е съобщил за свои разговори с дипломата

Сред руснаците, привлечени под отговорност от Бхарара, са Виктор Бут и Константин Ярошенко. Бут беше осъден на 25 години затвор за търговия с оръжие, а пилотът Ярошенко получи 20 години за сговор с цел контрабанда на 5 тона кокаин.

Бхарара е включен от Кремъл в т. нар. черен списък на Москва, включващ "лица, нарушили правата на руски граждани зад граница", и не може да влиза на руска територия.

По-рано правосъдният министър и главен прокурор Джеф Сешънс поиска оставките на всички 46 федерални прокурори, които са заели постовете си при управлението на президента Барак Обама.

Искат оставките на федерални прокурори, назначени от Обама

Искат оставките на федерални прокурори, назначени от Обама

Изненадващо решение, след като Тръмп по-рано обеща да не бърза