Външният министър на Великобритания Джереми Хънт ще призове Европейския съюз да усили санкциите, въведени спрямо Русия във връзка с инцидента в Солсбъри.

Призивът си той ще отправи в реч във вашингтонския Институт по мира в рамките на първата си визита в САЩ като външен министър на Великобритания, след като зае поста от Борис Джонсън. The Guardian се позовава на текст на речта на Хънт.

Ние сме длъжни да водим диалог с Москва, но ние също така се длъжни пределно ясно да покажем: външната политика на Русия при президента Путин направи нашия свят по-опасно място, казва Хънт в речта си.

"И днес Обединеното кралство иска от своите съюзници да отидат още по-далеч, настоявайки Европейския съюз да гарантира, че санкциите му срещу Русия са изчерпателни и че наистина сме равностойни на Съединените щати."

Това предполага единна критика и реакция на престъпленията, когато и където и да било независимо дали са били извършени - от улиците на Солсбъри до съдбата на Крим", каза Хънт.

В речта си Джереми Хънт определя поведението на Русия като първия от четирите фактора, които предизвикват опасения на международната арена.

В програмата на визитата на Хънт в САЩ се предвижда среща с държавния секретар Майк Помпео и други високопоставени представители на американската администрация. Широк спектър от международни проблеми ще се обсъждат на срещите, включително Иран, Северна Корея, Сирия, Йемен и др.

От Вашингтон Хънт ще отиде в Ню Йорк, където ще говори пред ООН. Предвидена е негова среща с главния секретар на ООН Антониу Гутериш, с когото ще говорят за реформата в ООН и по хуманитарни въпроси.