Джереми Корбин беше преизбран с голямо мнозинство за председател на Лейбъристката партия въпреки недоверието на партийния апарат на основната опозиционна партия във Великобритания, съобщава БиБиСи.

На конгреса на партията в Ливърпул за Корбин са гласували 61,8% от привържениците на партията, които имат право на глас.

Неговият опонент Оуен Смит е бил подкрепен само от 38,2 процента от гласувалите на вътрешнопартийния вот, който се проведе онлайн от 22 август до 21 септември. Активността на гласоподавателите е била 77,6 на сто, като са участвали над 500 хил. имащи право на глас.

След като резултатите бяха оповестени на конгреса, избухнаха бурни аплодисменти.

Джереми Корбин веднага отправи призив към съпартийците си и към вътрешнопартийните си опоненти да се обединят и да работят за истинска промяна. Той ги призова да забравят за миналото и за различията от миналото, да отворят нова страница в партийната история.

Победата на Корбин слага окончателно край на наследството на премиера лейбърист Тони Блеър, чийто завой към центъра и чието решение да включи Великобритания във войната в Ирак отблъснаха хиляди последователи на партията.

Корбин дължи голяма част от победата си на нови членове. За първи път той оглави партията миналата година. За една година тя се разрасна с 300 000 нови членове, привлечени от плановете на Корбин за демократична революция и от радикалните му леви идеи.

Последователите на Корбин гледат на Лейбъристката партия като на масово движение за социална справедливост подобно на испанската партия Подемос, а не като на средство за печелене на избори.