Американският министър на отбраната Джеймс Матис обвини Русия, че продължава да се меси в американските избори и се е опитала да повлияе на вота за Конгреса, който се състоя в началото на ноември.
Изявлението беше направено пред Националния форум за отбрана, организиран от президентската библиотека "Роналд Рейгън" в Сими Валей, Калифорния.

Руският президент Владимир Путин "отново се опита да се намеси в нашите избори през миналия месец и продължаваме да виждаме непрестанни опити в тази посока", коментира Матис, цитиран от ABCNEWS.

По думите му, когато става дума за Путин, САЩ имат работа с човек, "на когото просто не бива да се има доверие".

Матис специално акцентира върху руската агресия в Керченския пролив и пленяването на трите украински кораба с екипажите им. Той подчерта, че това несъмнено е влошило отношенията между Вашингтон и Москва.

Изявлението на министъра идва непосредствено след като президентът Доналд Тръмп отмени срещата си с Владимир Путин, която беше планирана да се състои по време на форума на G-20 в Аржентина.

Непосредствено преди междинните избори на 6 ноември американските спецслужби заявиха, че няма данни за опити да се саботира самата избирателна инфраструктура - да се попречи на гласуването, на правилното отчитане на гласовете или на преброяването им.

Същевременно шефовете на спецслужбите заявиха, че са налице опити за влияние върху обществените настроения преди вота.

Експертите подчертаха, че "някои чуждестранни действащи лица", по-специално Русия, продължават да се опитват да влияят на нагласите, да насаждат недоверие към демократичните институции и да ерозират американското общество отвътре.