Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че само Индия от групата за Четиристранен диалог за сигурност (Quad) е била "донякъде колеблива" в действията си срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна, тъй като Индия се опитва да балансира връзките си с Русия и Запада, информира Агенция Ройтерс.

Докато другите страни от Quad - Съединените щати, Япония и Австралия - санкционираха руски субекти или хора, Индия не е наложила санкции и дори не осъди Русия, нейния най-голям доставчик на военна техника.

В отговор на неговата агресия ние представихме единен фронт в НАТО и в Тихия океан", заяви Байдън на бизнес форум в понеделник, визирайки руския президент Владимир Путин.

Групата за Четиристранен диалог за сигурност с възможно изключение на Индия, която е донякъде нестабилна по отношение на някои от тях - но Япония беше изключително силна, както и Австралия по отношение на справянето с агресията на Путин, добави американския президент.

Путин обяви, че Русия извършва "специална военна операция", за да спре украинското правителство да извърши "геноцид" - обвинение, което Западът определи като измислица.

След виртуална среща на върха между австралийския премиер Скот Морисън и неговия индийски колега Нарендра Моди в понеделник, индийското външно министерство каза, че Австралия разбира позицията на Индия относно Украйна, която "отразява нашата собствена ситуация, нашите собствени съображения.

Индия призова за спиране на войната в Украйна, но се въздържа да осъди действията на Русия.

Въпреки че Индия се сближи със Съединените щати през последните години, тя все още зависи от Русия за непрекъснати доставки на оръжия и боеприпаси на фона на противопоставянето на хималайската граница с Китай и постоянното напрежение с Пакистан.

Индия също обмисля да закупи повече руски петрол с отстъпка, като две индийски държавни компании наскоро поръчаха пет милиона барела.

Индийските анализатори и държавни служители посочват, че европейските страни купуват газ от Русия.

Индия увеличава доставките на руски петрол

Индия увеличава доставките на руски петрол

Москва предлага отстъпки