Президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект за удължаване на временното финансиране на правителството до март, за да се избегне спиране на работата му.

Това съобщи АП.

"Президентът прие Закона за продължаване на допълнителните бюджетни кредити (...), който осигурява бюджетни кредити за 2024 г. за федералните агенции за продължаване на проектите и дейностите", се казва в изявление на Белия дом.

Уточнява се, че той предвижда удължаване на финансирането на редица правителствени агенции до 1 март, а на останалите агенции - до 8 март 2024 г.

Съответният законопроект беше одобрен в четвъртък от Сената и Камарата на представителите.

По-рано този месец лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър и председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън се споразумяха да приемат двуетапен план за удължаване на временното финансиране на американската администрация.

През ноември миналата година президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект за временно поетапно финансиране на правителството. Първата фаза включваше разпоредби за селското стопанство, военното строителство и въпросите на ветераните, енергетиката и водоснабдяването до 19 януари. Втората фаза, която продължава до 2 февруари, ще включва финансирането на останалите правителствени агенции.

Законопроектът не включваше драстични съкращения на разходите, но в същото време не предвиждаше финансиране за Украйна, Израел и южната граница на САЩ.

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Нова криза за Белия дом

По-рано Конгресът на САЩ постигна споразумение за максималните разходи за финансиране на федералното правителство до края на финансовата 2024 г. в размер на 1,59 трлн. долара, от които 886 млрд. долара се предлага да бъдат отделени за отбрана, а 704 млрд. долара - за други разходи.

Въпреки това републиканците и демократите все още не могат да постигнат съгласие относно разходите за укрепване на южната граница, което ще определи одобрението на новия пакет от военна помощ за Киев, поискан от Джо Байдън, припомня АФП.

US Сенатът блокира законопроекта против шътдаун на правителството

US Сенатът блокира законопроекта против шътдаун на правителството

Крайният срок за гласуване наближава

На 30 септември Байдън вече успя да избегне спиране на работата на правителството, като одобри временен бюджет за 45 дни. Помощта за Украйна също не беше включена в него тогава, а войната между Израел и "Хамас" още не беше започнала.

Президентът Байдън по-рано поиска от Конгреса незабавно да отпусне 106 милиарда долара, от които повече от половината ще отидат за Украйна, а останалите за Израел, Тайван и за защита на границата с Мексико.