Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува законопроект за временно финансиране. Това каза в събота председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, цитиран от "Ройтерс".

Удължаването на държавното финансиране е с 45 дни и не включва помощ за Украйна. Гласуването беше излъчено на сайта на долната камара на законодателния орган.

Това се случва само часове преди федералното правителство да започне четвъртото си частично спиране (т.нар. шътдаун) за десетилетие.

Този ход ще подложи на изпитание тясното мнозинство на Маккарти от 221 на 212 гласа. Твърдолинейни консерватори се противопоставиха на идеята за краткосрочен законопроект.

Маневрата ще изисква гласове на демократите, което ще разгневи някои партийни хардлайнери, които искаха да приемат законопроект без подкрепата на демократите.

Дори акоСенатът с мнозинство от демократите гласува мярката, може да няма достатъчно време президентът Джо Байдън да я подпише, преди срокът в неделя да изтече.

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Нова криза за Белия дом

Припомняме, че Камарата на представителите на САЩ по-рано отхвърли законопроект, за временно финансиране на правителството. Поради това, временното спиране на работата на правителството изглежда почти неизбежно.

Камарата на представителите отхвърли с 232 на 198 гласа мярка, която целеше да удължи правителственото финансиране с 30 дни, както и да предотврати шътдаунът. Този законопроект щеше да намали разходите и да ограничи имиграцията, отразявайки приоритети на републиканците.

Камарата трябваше днес следобед да приеме двупартиен законопроект, който ще финансира правителството до 17 ноември, но процедурни пречки може да забавят окончателното гласуване до вторник.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза в петък, че спирането на работата на правителството ще "подкопае" икономическия напредък на САЩ чрез забавяне по програми за малкия бизнес и за децата. Според нея това може да забави големи подобрения на инфраструктурата.

В САЩ отхвърлиха законопроект за временно финансиране, който да отложи шътдауна

В САЩ отхвърлиха законопроект за временно финансиране, който да отложи шътдауна

Шътдаунът в САЩ изглежда неизбежен

Очаквано, президентът Байдън обвини републиканците за положението. 

От 1 октомври в страната започва нова финансова година и ако финансирането не бъде договорено до тази дата, федералното правителство ще трябва да спре работата.

Очакваният шътдаун би бил четвъртият в рамките на десетилетие.  За последен път се случи при президента Доналд Тръмп през 2018 година.

Преди четири месеца, подобна ситуация накара федералното правителство да изпадне в неизпълнение на задълженията си от 31 трилиона долара в рамките на няколко дни. Това за пореден път показва как противодействието срещу шътдаун остава за последния момент и предизвика притеснения на Уолстрийт, където рейтинговата агенция Moody's предупреди, че може да има лоши последствия за кредитоспособността на САЩ.