Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не знае как да предотврати спирането на работата на правителството на САЩ. То може да се случи на 1 октомври. Думите му се цитират от The Hill.

Така държавният глава отговори на въпроса какво може да се направи сега, за да се гарантира, че спирането няма да се случи. "Ако знаех това, вече щях да го направя", каза Байдън на среща със Съвета за наука и технологии.

Президентът на САЩ не се съгласи с мнението, че шатдаунът е неизбежен. "Не мисля, че има нещо неизбежно в политиката", заяви той.

Конгресът на САЩ трябва до края на септември да съгласува проектобюджета, макар и краткосрочен, в противен случай ще настъпи шатдаун.

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Нова криза за Белия дом

От 1 октомври в страната започва нова финансова година и ако финансирането не бъде договорено до тази дата, федералното правителство ще трябва да спре работата. За последен път шатдаун в САЩ се случи при президента Доналд Тръмп през 2018 година.

Байдън призова републиканците, които контролират Камарата на представителите, да предприемат действия за предотвратяване на спирането.

Президентът обвини председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, че се е отказал от споразумението за предотвратяване на потенциално неизпълнение на държавния дълг на САЩ, което включва ограничения върху дискреционните разходи.