В момента във Вашингтон се обсъждат няколко законопроекта за бюджета, но нито един от тях не разполага с достатъчно гласове, за да премине както през Сената с мнозинство на демократите, така и през контролираната от републиканците Камара на представителите, коментира АФП.

Законодателите трябва да постигнат споразумение до полунощ на 30 септември, преди да бъде спряно финансирането на държавните служби.

Спирането на работата на правителството излага на риск финансите на стотици хиляди работници, които могат да бъдат изпратени вкъщи без заплащане, тъй като парковете, музеите и други федерални обекти ще бъдат затворени.

Въпреки че политиците като цяло се стремят да избегнат тази ситуация, някои поддръжници, свързани с бившия президент Доналд Тръмп, досега се противопоставяха на всеки представен законопроект.

"По-малко от две седмици преди края на фискалната година крайнодесните републиканци от Камарата на представителите играят партийни игри с живота на хората", се казва в изявление на Белия дом от вторник.

Съединените щати са на по-малко от две седмици от потенциално спиране на работата на правителството, като залозите се увеличават, тъй като законодателите се борят да постигнат съгласие по краткосрочен законопроект за разходите.

Предстоящото спиране на работата на правителството се случва за втори път през последните месеци, когато водещата икономика в света е изправена пред финансова безизходица.

През юни Съединените щати едва избегнаха евентуален фалит, тъй като американските сенатори гласуваха за спиране на лимита на федералния дълг след седмици на напрегнати преговори. 

Белият дом търси краткосрочно финансиране, за да избегне шътдаун

Белият дом търси краткосрочно финансиране, за да избегне шътдаун

Ако не се предприемат действия преди началото на следващата фискална година на 1 октомври

Дефолт би бил безпрецедентен, но Съединените щати и преди са имали периоди на спиране, включително 35-дневен период от края на 2018 г. до началото на 2019 г. при бившия президент Доналд Тръмп - най-дългият в историята на САЩ.

Спирането на работата този път може да "остави видима следа върху икономиката", заяви главният икономист на EY Грегъри Дако тази седмица.

Той изчислява, че "всяка седмица на спиране на работата на правителството ще струва на американската икономика 6 млрд. долара" и ще намали растежа на БВП с 0,1 процентни пункта през четвъртото тримесечие.

"Освен преките макроикономически последици от спирането на работата, финансовите пазари и доверието в частния сектор също могат да бъдат засегнати", каза той.