Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), гласува с 230 гласа "за" и 197 "против" в подкрепа на законопроекта за краткосрочно финансиране, като с това се избягва спиране на дейността на правителството.

Сега обаче законът отива в Сената (горната камара на Конгреса), където републиканците все още не са си осигурили мнозинство, като се появяват информации, че демократите имат достатъчно гласове, за да блокират законодателството.

Ако бъде приет, законът ще позволи финансиране на правителството до 16 февруари, докато ако не бъде приет, това ще доведе до затваряне на правителството.

Гласовете на конгресмените от консервативна група в последния момент позволиха на републиканците да приемат закона. Лидерът на групата Марк Медоус призова за подкрепа за законопроекта, след като постигна договорка с председателя на Камарата на представителите Пол Райън за увеличаване на дългосрочните военни разходи.

Демократите се обявиха против законодателството, тъй като не включва разпоредби за програмата DACA, чието действие изтича през март. Програмата засяга децата имигранти, незаконно пребиваващи в САЩ, известни като "мечтателите".