Президентът на Съединените щати Джо Байдън определи полупроводниците като "американска суета", тъй като именно неговата страна ги е направила "по-малки, по-бързи и по-мощни" и сега трябва да си върне позицията на световен лидер в производството на чипове.

Говорейки на събитие на Северноамериканските строителни профсъюзи (NABTU) във Вашингтон, Байдън подчерта колко много е напреднал Китай в производството на полупроводници, превръщайки се във втори в света в тази област, като същевременно подчерта, че "не става въпрос за добрите и лошите, а за конкуренцията".

Коментирайки законите, въведени от неговата администрация, като Закона за чиповете и науката и законопроекта за инфраструктурата, той посочи, че "докато продължаваме да възстановяваме Америка, ще продължим да купуваме американско".

Байдън изтъкна също, че неговата администрация е създала 12 милиона работни места за две години и е постигнала най-бързия ръст на производствените длъжности от 40 години насам. Той настоя, че САЩ разполагат с "най-добрите работници в света" и заяви, че е "горд" да бъде определен като най-профсъюзния президент в най-новата история.

Джо Байдън разкритикува републиканските членове на Конгреса, които не искат да се съгласят да повишат тавана на дълга, като подчерта, че дори неговият предшественик Доналд Тръмп е казвал, че "никога не би могъл да си представи", че някой ще използва тази граница като "клин за преговори".

При гостуването си на срещата на върха на Северноамериканските строителни профсъюзи (NABTU) във Вашингтон Байдън определи възможността за фалит като "напълно безотговорна" и осъди републиканците, че се опитват да го принудят да се "съгласи на всички съкращения", за да изпълнят програмата си.

Той подчерта, че дори тази партия, по време на мандатите на президентите от нейните редици, е вдигала тавана на дълга, когато това е било необходимо.

Байдън: САЩ са най-сигурното място за производителите на чипове

Байдън: САЩ са най-сигурното място за производителите на чипове

Политика на Белия дом

Байдън подчерта, че благодарение на законопроекти като Закона за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act - IRA) "сме постигнали целия този напредък", като същевременно сме били "фискално отговорни". Той също така предупреди, че републиканците искат да отменят части от това законодателство и да въведат "данъчни облекчения" за най-богатите в страната.