Президентът на Съединените щати Джо Байдън подписа в понеделник указ за изкуствения интелект. Това съобщи АП.

Изнасяйки реч в Белия дом, Байдън отбеляза, че технологията може да предостави възможности, но също така представлява рискове и че неговото правителство е обсъдило въпроса с лидерите в индустрията.

Той отбеляза, че заповедта ще изисква от компаниите да докажат, че техните системи са безопасни, да нареди на Министерството на енергетиката на САЩ да се увери, че AI системите не представляват химически, биологични или ядрени рискове и да нареди на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешната сигурност да разработване на "променящи играта кибер защити".

Документът също така ще се съсредоточи върху потенциалната злоупотреба с технологията за измами, като Министерството на търговията ще подпомогне усилията за ясно обозначаване на генерирано от AI съдържание, като същевременно ще разгледа правата за поверителност и ще гарантира, че то се използва в полза на потребителите и защита на работници, уточни Байдън.

Мъск, Зукърбърг и Гейтс с американските сенатори обсъждат изкуствения интелект

Мъск, Зукърбърг и Гейтс с американските сенатори обсъждат изкуствения интелект

Законодателите се борят с това как да смекчат опасностите от нововъзникващата технология

Изкуственият интелект трябва да бъде планиран и управляван със съразмерна грижа и ресурси, смятат учените.

Все още се водят преговори по тази тема. Според европейските депутати този регламент ще обхване целия пазар на ЕС. Широко разпространяващият се достъп на обществото до изкуствен интелект, който е обучен да генерира сложно съдържание е повод да се намали темпото и да се помисли върху досегашната дейност.

Искането на евродепутатите към Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен е да се свика глобална среща на високо ниво, на която да се обсъдят всички предизвикателства и обстоятелства около разработването и контрола, както и внедряването на мощен изкуствен интелект.