Президентът на САЩ Джо Байдън не се съмнява, че Конгресът е готов да предостави финансова подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

"Вярвам, че ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Байдън на пресконференция с британския премиер Риши Сунак, цитиран от АП.

"Ние даваме на Украйна това, от което тя се нуждае сега на бойното поле, и помагаме за укрепването на нейната армия в дългосрочен план", каза Байдън.

Британският министър-председател Риши Сунак заяви, че руските власти не могат да очакват Западът да се умори да подкрепя Украйна.

Сунак е във Вашингтон в четвъртък за среща с президента на САЩ Джо Байдън.

"Колкото повече успеем да съберем в подкрепа на Украйна - и то не само тук и сега, тази подкрепа ще продължи години наред - толкова по-силен сигнал ще изпратим [на Путин], че няма смисъл да чака, докато ние се уморим", заяви Сунак на съвместна пресконференция с Байдън.

Американският президент заяви също, че възнамерява да осигури на Украйна "дългосрочна сигурност, за да предотврати агресия в бъдеще, след тази война".

"Това е нашата цел и ние я постигаме, като предоставяме на Украйна помощта, от която тя се нуждае на бойното поле сега, и като помагаме за укрепването на украинската армия в дългосрочен план", очерта границите Байдън.

Западната преса: Украйна мина в настъпление

Западната преса: Украйна мина в настъпление

Германски танкове водят атаката срещу руската агресия

В същото време американският лидер призна, че "в Конгреса се повдигат въпроси дали трябва да продължим да подкрепяме Украйна и колко дълго трябва да я подкрепяме".

В същото време той изрази увереност, че преобладаващото мнозинство от конгресмените, включително и тези, които не го подкрепят лично, няма да оттеглят подкрепата си за Украйна.

Някои чуждестранни анализатори предполагат, че Русия, след като не успя да завладее Украйна с бърза военна кампания, сега се опитва да удължи конфликта и да изчака, докато западните държави се уморят да помагат на Киев и украинската държава изчерпи ресурсите си, припомня Би Би Си.

Въпросът дали Конгресът ще продължи да отпуска средства за програми за подпомагане на Украйна стана актуален след междинните избори в САЩ в края на миналата година.

Тогава републиканците получиха контрол над Камарата на представителите.

И Русия, и Украйна съобщават за боеве в Запорожко направление

И Русия, и Украйна съобщават за боеве в Запорожко направление

Вероятно украинското контранастъпление е започнало

Конгресмените от Републиканската партия често призоваваха да се обмисли обемът и целесъобразността на по-нататъшната помощ за Украйна, както и да се установи дали САЩ ефективно упражняват контрол върху начина, по който тези пари се използват от Киев.

В САЩ Конгресът е този, който решава дали да отпусне средства за определен проект на Белия дом. Това се отнася, наред с другото, за големите програми за помощ за Украйна.