Президентът на Съединените щати Джо Байдън пристигна в Литва, когато световните лидери се събират във Вилнюс преди двудневната среща на върха на НАТО, която се очаква да започне на 11 юли.

Лидерът на САЩ първо посети Лондон, където се срещна с британския министър-председател Риши Сунак и крал Чарлз III.

По-рано днес в интернет се появиха спекулации относно приемането на Украйна във военния алианс, в които се твърди, че Вашингтон и Берлин възпрепятстват процеса на членство на Киев.

Очаква се на срещата да бъдат взето решение за продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, както и за надграждане на решенията от Срещата на върха в Мадрид през миналата година за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на Алианса и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната.

Във Вилнюс ще се проведат заседания във формат съюзници, както и в партньорски формат с участието на държавните и правителствени ръководители на азиатско-тихоокеанските партньори Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и на председателя на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия.

Байдън отива в Лондон преди срещата на НАТО

Байдън отива в Лондон преди срещата на НАТО

В понеделник се среща с крал Чарлз и премиера Сунак

Програмата предвижда и провеждане на първото заседание на Съвета НАТО-Украйна, както и неформални заседания на министрите на външните работи и на министрите на отбраната