"Преди шест дни руският президент Владимир Путин се опита да разклати основите на свободния свят, мислейки, че може да го накара да се подчини на заплахите му и агресивните му методи. Но той (Владимир Путин, бел.ред.) бърка".

В годишната си реч "Състоянието на съюза", която се очакваше с нетърпение, американският президент Джо Байдън успя да обедини републиканци и демократи, които го заедно го аплодираха на крака по време на думите му за големия големия контфликт в момента - този в Украйна.

Президентът се отклони от подготвения текст и каза по адрес на руския президент Владимир Путин: "Той няма представа какво се задава", каза Байдън.

Джо Байдън похвали единодушието на Запада пред лицето на руската агресия, като заяви, че техният единен фронт "причинява болка на Русия и подкрепя народа на Украйна" и се закани, че със санкциите ще се "отреже достъпа на Русия до технологии, които ще изцедят икономическата ѝ сила и ще отслабят армията ѝ за години напред".

Акцент американският президент постави върху предварително обмислената и непровокирана атака на Путин срещу Украйна и отказът на Русия от дипломация. "Той смяташе, че Западът и НАТО няма да реагират. Той си мислеше, че може да ни раздели у дома, в тази зала и в тази нация. Путин сгреши. Ние бяхме готови", заяви Байдън. "На лъжите на Русия се противопоставихме с истината", а в момента, според Байдън, свободният свят му търси отговорност. Байдън заяви, че агресията на Путин само е накарала световните демокрации да укрепят решимостта си да се противопоставят на надигащите се автокрации. "И сега, след като той действа, свободният свят му търси отговорност."

"Сега е часът, нашият момент на отговорност. Нашият тест за решителност и съвест, за самата история. Именно в този момент се формира нашият характер. В този момент се открива нашата цел. Изковава се нашето бъдеще", каза Байдън в заключение.

Байдън заяви още в анонс, че САЩ също така ще забранят достъпа на руски самолети до американското въздушно пространство, присъединявайки се към нарастващия брой държави, които затварят небето си за Русия след нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна.

Относно вътрешната икономика на САЩ Байдън посочи, че има две възможности за справяне с високата инфлация. Едната е тя да се ограничава чрез намаляване на доходите и оттам обедняване на американците. Другата, която според президента е по-добра, е да бъдат намалени не доходите, а разходите за живот на хората. Това може да се случи чрез производството на повече автомобили и полупроводници, както и чрез изграждането на още инфраструктура. Байдън обяви, че в страната ще бъдат разкрити милиони работни места, ще бъдат модернизирани пътищата, летищата, пристанищата и водните артерии.

Той съобщи, че ще бъде изградена национална мрежа от 500 000 станции за зареждане на електромобили, ще бъдат подменени оловните тръби на водопроводите и ще бъде осигурен високоскоростен интернет на достъпна цена за всеки американец.