Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън финализира набор от нови разпоредби, насочени към непроследими "оръжия-призраци", съобщава Би Би Си.

Новите правила идват, когато Байдън бе изправен пред нарастващ политически натиск да действа срещу нарастването на насилието с оръжие.

Правилото забранява на фирмите да продават комплекти, които могат да се използват за създаване на пистолет у дома без серийни номера.

В изказване в Белия дом в понеделник г-н Байдън номинира и нов директор на Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви (ATF).

Очаква се новите разпоредби, които се разработват близо година, да се сблъскат с твърда правна съпротива от лобистки групи, които се противопоставят на новите разпоредби за контрол на оръжията.

В Белия дом г-н Байдън показа компонентите на 9-милиметров полуавтоматичен пистолет, който според него е направен с помощта на обикновен комплект, закупен онлайн.

Оръжията "призраци" могат да бъдат самостоятелно сглобени и понякога 3D отпечатани, което означава, че не съдържат сериен номер и не могат да бъдат проследени. Преди това не са били необходими проверки за закупуване на комплектите за сглобяване.

Новите правила изискват самостоятелно сглобените комплекти за "купуване на стрелба" да имат сериен номер - законно ги прави огнестрелно оръжие.

"Купувате диван, който трябва да сглобите, той все пак е диван", заяви Байдън на пресконференцията си.

"Купувате частите, от които се нуждаете, за да създадете работещо огнестрелно оръжие, то все още е оръжие.

Експертите казват, че част от насилствените престъпления се извършват с призрачни оръжия, но правоприлагащите органи твърдят, че те се откриват по-често на местопрестъпленията.

През 2021 г. имаше около 20 000 заподозрени пистолети-призраци, открити от полицията и докладвани на ATF - десетократно увеличение спрямо 2016 г., според Белия дом.

Джо Байдън взе важно решение за студентските заеми

Джо Байдън взе важно решение за студентските заеми

Подкрепа за младите американци