Американският държавен секретар Джон Кери няма да се извини за американската атомна бомба, убила 140 000 души в японския град Хирошима през 1945 година. Това съобщава Sky News.

Бомбата на 6 август е първата от две – втората е пусната над Нагасаки три дни по-късно.

Япония капитулира шест дни след това. Паркът на мира в Хирошима става мемориал за японското страдание.

Много американци гледат на бомбардировките като обоснован начин за приключване на войната, но повечето японци не са съгласни.

Американски официален представител потвърди, че Джон Кери не се е извинил за смъртта на загиналите по време на посещението си в мемориалния Парк на мира в Хирошима и музея.

„Ако питате дали държавният секретар идва в Хирошима, за да се извини, отговорът е не”, заявява пред „Вашингтон пост” официалният представител.

„Ако питате дали държавният секретар и аз мислим, че всички американци и всички японци са изпълнени с тъга заради трагедиите, които сполетяха толкова много от нашите сънародници, отговорът е да”, отбелязва още той.

Джон Кери посети Хирошима по време на културната почивка за външните министри от Г-7 на индустриализираните нации, група, която също включва Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания.

Кери стана първият най-високопоставен американски официален представител, който посещава мястото. Освен това посещението е първо и за външните министри на Франция и Великобритания.