Британският премиер Борис Джонсън приветства търговската сделка с Европейския съюз като нова отправна точка за отношенията с Общността, съобщава "Ройтерс".

Той направи това при разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел днес.

"Току-що разговарях с Шарл Мишел. Приветствах значимостта на Споразумението между Обединеното кралство и ЕС като нова отправна точка за нашите отношения, между суверенни равни", написа Джонсън в Туитър.

ЕС и Великобритания сключиха историческо търговско споразумение
Обновена

ЕС и Великобритания сключиха историческо търговско споразумение

Договорът включва безпрецедентни клаузи за нулеви мита и квоти за всички стоки

Той изтъкна, че страната му е очаквала с нетърпение официалната ратификация на споразумението и съвместната работа по споделени приоритети, като например справяне с климатичните промени.

По-рано днес постоянните представители на 27-те страни членки на ЕС дадоха зелена светлина за временното прилагане от 1 януари до 28 февруари на споразумението, което подлежи на одобрение от Европейския парламент в началото на идната година.

Великобритания прекрати 47-годишното си членството в ЕС на 31 януари 2020 г. след референдума през юни 2016 г., на който малко над 50% гласуваха за прекратяване на евроинтеграцията. Но държавата остана в единния пазар и митническия съюз за 11-месечен преходен период до 31 декември тази година, който временно позволи да продължат свободното движение и безпрепятствените търговски потоци.