Украинските войски ще победят руските сили и страната ще бъде "освободена" от окупаторите. Това заяви британският премиер Борис Джонсън пред украинския парламент, подчертавайки, че това е битка на "доброто срещу злото", съобщава "Скай Нюз".

Министър-председателят на Обединеното кралство, който стана първият световен лидер, който се обърна към украинските депутати след нахлуването на Русия в края на февруари, посочи, че Украйна е доказала, че военните експерти "напълно грешат".

Във видеообръщение пред Върховната Рада Джонсън изтъкна, че "така наречената непреодолима сила на военната машина на Путин се е разбила върху непоклатимия украински патриотизъм".

Той допълни, че войната е разкрила "историческата глупост" на Путин - "гигантската грешка, която може да направи само автократ".

Джонсън обявява нов пакет военна помощ за Украйна

Джонсън обявява нов пакет военна помощ за Украйна

Това ще стане в конферентна връзка днес

"Когато лидер управлява чрез страх, фалшифицира избори, затваря критици, заглушава медиите и слуша само подхалисти, когато няма ограничение на властта му - тогава той допуска катастрофални грешки", обобщи премиерът.

По негови думи свободните медии, върховенството на закона, свободните избори и стабилният парламент са "най-добрата защита срещу опасностите на произволната власт".

Конфликтът е "най-добрият час за Украйна", изтъкна Джонсън.

Вашите деца и внуци ще кажат, че украинците са научили света, че грубата сила на агресора не струва нищо пред моралната сила на народ, решен да бъде свободен, заяви той на украинските депутати.

Великобритания: Путин е отчаян и се враства като рак в Украйна

Великобритания: Путин е отчаян и се враства като рак в Украйна

Руският президент се провалил в почти всичките си цели

В обръщението си той обяви още 300 милиона британски лири военна помощ за Украйна. Тя включва радарна система с противобатерии, тежкотоварни дронове, оборудване за заглушаване на GPS и хиляди устройства за нощно виждане.

През следващите седмици Обединеното кралство ще изпрати противокорабни ракети "Бримстоун", противовъздушни системи "Стормър" и бронирани превозни средства за евакуация на цивилни, обеща Джонсън.