Западни официални лица все повече предполагат, че войната в Украйна може да се проточи още пет години, като се има предвид, че нито Русия, нито Украйна са готови да се предадат, но също така не са в състояние да направят пробив, пише Economist.

Изданието посочва, че войната в Украйна се е превърнала в напомняне не само за това колко боеприпаси се изразходват в големите войни, но и за това колко оскъдни са всъщност западните арсенали и възможността за тяхното попълване. Америка драстично увеличава производството си на 155-милиметрови артилерийски снаряди, но производството й през 2025 г. вероятно все още ще бъде по-ниско от това на Русия през 2024 г.

Като пример за напрегнатата ситуация с оръжията, Economist сравнява войната в Украйна и войната на Израел с "Хамас".  Статията отбелязва, че като цяло това са два различни вида война и за тях са необходими различни оръжия.

Украйна се нуждае от ракети с голям обсег, за да удари Крим, се казва в статията, както и от бронирани превозни средства, за да позволи на пехотата да напредне, и оборудване за разминиране, за да преодолее огромни минни полета. Израел се нуждае от умни бомби (smart bombs), хвърляни от въздуха, включително разрушители на бункери и ракети прихващачи "Железен Купол", които се изразходват с огромна скорост.

Но има и пресечни точки. Миналата година САЩ използва своите запаси от боеприпаси в Израел, за да въоръжи Украйна. През октомври тя трябваше да пренасочи към Израел част от снарядите, които трябваше да бъдат доставени в Украйна. И двете страни използват и системата за противоракетна отбрана Patriot.

Използването на ракети прехващачи от Украйна също е вероятно да нарасне рязко през зимата, тъй като Русия, която трупа ракети от месеци, вероятно ще поднови атаките срещу енергийната мрежа на Украйна.

Засега САЩ вероятно ще успеят да задоволят нуждите и на двете страни, пише Economist, но ако едната (или и двете) от войните се проточат, може да възникнат проблеми. "С течение на времето ще трябва да се правят компромиси, тъй като някои ключови системи се пренасочват към Израел", пише Марк Кансиан от Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон. "Някои от системите, от които Украйна се нуждае за контранастъпление, може да не са налични в количествата, на които разчиташе Киев."

Блинкън и Камерън обсъдиха Израел и Украйна

Блинкън и Камерън обсъдиха Израел и Украйна

Камерън беше посочен за нов външен министър на страната в понеделник