Западноафриканският регионален блок трябва да обмисли промяна на стратегията, тъй като се стреми да убеди страните воедени от военни хунти, да възстановят демокрацията и да останат в алианса, каза неговият председател в събота, цитиран от "Ройтерс".

Лидерите на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) се срещат, за да разгледат политическата криза в засегнатия от преврат регион, която се задълбочи през януари с управляваните от военните Нигер, Буркина Фасо и решението на Мали да напуснат 15-членния съюз.

"Призовавам ги да преразгледат решението на тези три нации да напуснат... и да не възприемат нашата организация като враг", каза председателят на ECOWAS и президент на Нигерия Бола Тинубу във встъпителните бележки преди сесията при закрити врата в столицата Абуджа.

"Трябва да преразгледаме настоящия си подход към търсенето на конституционен ред."

Той не даде повече подробности, но коментарите ще допринесат за очакванията, че ECOWAS е готов да облекчи или отмени санкциите срещу Нигер, които включват спирането му от регионалния финансов пазар и централната банка.

ECOWAS затвори границите и наложи строгите мерки на Нигер миналата година, след като войници задържаха президента Мохамед Базум на 26 юли и създадоха преходно правителство, едни от поредицата скорошни военни преврати, които разкриха неспособността на блока да спре отстъплението на демокрацията.

Облекчаването на санкциите ще се разглежда като жест на помирение, тъй като ECOWAS се опитва да убеди трите държави, управлявани от военни хунти, да останат в почти 50-годишния съюз и да преосмислят оттеглянето. Тяхното планирано излизане би подкопало усилията за регионална интеграция и би довело до объркващо разплитане от търговските потоци и услугите на блока, струващи близо 150 милиарда долара годишно.

Санкциите принудиха Нигер, която вече е една от най-бедните страни в света, да намали държавните разходи и да не изплати дългове от над 500 милиона долара.

Превратът в Нигер бе предхождан от преврати в Мали и Буркина Фасо през последните три години, оставяйки част от територия в ръцете на военни правителства, които също се дистанцираха от бившия колониален владетел Франция и други западни съюзници.

ECOWAS също наложи санкции на Мали в опит да ускори връщането му към конституционния ред, въпреки че те бяха отменени през 2022 г.

Трите страни нарекоха стратегията за санкции на ECOWAS незаконна и основа за решението си да напуснат блока незабавно, без да спазват обичайните условия за оттегляне.

Страните започнаха да си сътрудничат в рамките на пакт, известен като Алианса на сахелските държави (AES) и се опитаха да сформират конфедерация , въпреки че не е ясно колко тясно планират да обединят политическите, икономическите интереси и интересите в областта на сигурността, докато се борят да сдържат десетилетие- стара битка с ислямистки бунтовници.

ECOWAS се тревожи за Африка след напускането на Нигер, Мали и Буркина Фасо

ECOWAS се тревожи за Африка след напускането на Нигер, Мали и Буркина Фасо

От блока твърдят, че страните не са спазили процедурата по напускане