На 20 януари, четвъртък, Западноафриканският регионален блок ECOWAS изрази загриженост от решението на военните хунти в Нигер, Мали и Буркина Фасо да напуснат организацията. Това решение нарушава правилата за напускане на блока и допълнително подкопава интеграцията и стабилността в региона, заявиха министрите на страните членки, цитирани Ройтерс.

Напускането на трите страни представлява сериозна заплаха за ECOWAS, който вече се бори с кризата на демокрацията в Западна Африка. Предишните военни преврати в Мали и забавянето на изборите в Сенегал също допринасят за напрежението в региона.

Председателят на Комисията на ECOWAS, Омар Турей, заяви, че блокът е подготвил меморандуми за разглеждане на последиците от напускането на Нигер, Мали и Буркина Фасо. Съветът на ECOWAS започна закрито заседание, за да разгледа колективен отговор на кризата.

Африканският съюз призова за диалог между ECOWAS и Нигер, Мали и Буркина Фасо

Африканският съюз призова за диалог между ECOWAS и Нигер, Мали и Буркина Фасо

Намерението на триотот да напусне блока е удар върху усилията за регионална интеграция

Военните лидери на трите страни обвиниха ECOWAS в прекомерно налагане на санкции след превратите, включително затваряне на границите. Те заявиха, че напускат блока без забавяне, тъй като се чувстват необвързани от условията на договора.

След превратите и въпреки санкциите, преговорите и заплахите за военна намеса, военните лидери не успяха да предоставят ясен график за връщане на страните към конституционно управление.

Вместо това те втвърдиха своята реторика срещу блока и го обвиниха, че е повлиян от външни сили. Трите страни също прекъснаха военните връзки и връзките си за сътрудничество с бившия колонизатор Франция и се обърнаха към Русия за подкрепа в областта на сигурността.

Тримата военни лидери в Мали, Нигер и Буркина Фасо твърдят, че искат да възстановят сигурността преди организирането на избори, тъй като трите нации от Сахел се борят за овладяване на бунтове, свързани с "Ал Кайда" и "Ислямска държава".

Отлагането на изборите в Сенегал представлява допълнителна заплаха за регионалната стабилност. ECOWAS изрази загриженост по този повод и призова за незабавно решаване на ситуацията.

Нигер прекрати сътрудничеството с организацията на франкофонските нации

Нигер прекрати сътрудничеството с организацията на франкофонските нации

88-членният орган винаги е бил използван от Франция като инструмент за защита на френските интереси